Adam

UOPŠTENO:

-Adam pripada porodici Aracea. Stigla je u Evropu iz Indije, a u kontinentalnim zemljama kao i kod nas Adam se gaji kao sobno cvece. Specificna je biljka, a cveta jednom godišnje. Poznato je da ova biljka place, a zapravo je rec o prirodnom procesu tkz. Gutaciji sto znaci da biljka odvaja višak vode kada je tanspiracija otežana, a to dolazi usled precestog zalivanja i kada je u prostoriji veca vlažnost vazduha. Smanjenje gutacije se postiže zajednickim gajenjem Adama i Eve.

Važno je napomenuti da je Adamov sok vrlo otrovan I moze izazvati alergijske reakcije. Ova biljka je specificna zbog toga što donji listovi izumiru, a gornji se postepeno jedan za drugim razvijaju.

ODRŽAVANJE ,UZGOJ I NEGA:

– Ovu biljku možete držati u sobi ali možete i napolju, samo je važno da znate da je nikako ne smete izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti iz razloga što listovi mogu da požute. Dobro podnosi vrućine, može se držati u prostoriji sa centralnim grejanjem, ali traži svež vazduh i orošavanje. Gajenje Adama podrazumeva i često brisanje listova vlažnom maramicom ili sunđerom. Idealna temperatura zimi je 15 stepeni, a minimalna koju biljka može izdržati je 5 stepeni. Mada je najpreporučljivije da bude na mestu gde je temepratura između 15 i 18 stepeni. Važno je da znate da tokom zime povedete računa o vlažnosti zemlje, da se ne osuši nego da bude umereno vlažna. Što se tiče zalivanja ova biljka traži dosta vode i najbolje je da je leti zalivate na svaka dva dana, a zimi dva puta nedeljno. Zemlja treba da bude vlažna, ali se ne sme zadržavati u saksiji da koren ne bi istrulio.

PRIHRANA:

-U letnjem periodu najbolje je da radite prihranu na nedelju, dve. A u zimskom je dovoljno jednom u mesec dana. Koristite đubrivo koje se rastvara u vodi.

PRESAÐIVANJE:

-Presađuje se na svake dve godine u veću saksiju, a najbolje je da se to radi u januaru ili februraru. Veoma je važno da pazite da ne dirate zemlju oko žila da ne bi oštetili koren. Ako želite u maju mesecu ga možete premestiti u vrt, ali naravno ne na direktnu sunčevu svetlost. Kada hladno vreme bude dolazilo i kada bude bilo vreme da ga vratite u kuću, obratite pažnju da sa njim ne unesete iz vrtne zemlje  inskete i crve.

RAZMNOŽAVANJE:

-Razmnožavanje Adama je moguce reznicama ili deljenjem izdanaka.

Adam ima podzemno stablo – RIZOM. Ako su prisutni pelceri jako je važno da nožem skinete pelcer i deo rizoma i onda je osigurano gajenje nove biljke. Za ožiljavanje mu treba temperatura između 20-23 stepena.

ŠTETOCINE I BOLESTI:

-Crveni pauk može napasti sa donje strane, zato je važno da listove prskamo redovno. Takođe suv vazduh i zadimljen vazduh utiče na listove, a što se tiče preventive od gljivica i insekata to se vrši prskanjem komibnovanim insekticidima I fungicidima.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije