Adam

UOPŠTENO:

-Adam pripada porodici Aracea. Stigla je u Evropu iz Indije, a u kontinentalnim zemljama kao i kod nas Adam se gaji kao sobno cvece. Specificna je biljka, a cveta jednom godišnje. Poznato je da ova biljka place, a zapravo je rec o prirodnom procesu tkz. Gutaciji sto znaci da biljka odvaja višak vode kada je tanspiracija otežana, a to dolazi usled precestog zalivanja i kada je u prostoriji veca vlažnost vazduha. Smanjenje gutacije se postiže zajednickim gajenjem Adama i Eve.

Važno je napomenuti da je Adamov sok vrlo otrovan I moze izazvati alergijske reakcije. Ova biljka je specificna zbog toga što donji listovi izumiru, a gornji se postepeno jedan za drugim razvijaju.

ODRŽAVANJE ,UZGOJ I NEGA:

– Ovu biljku možete držati u sobi ali možete i napolju, samo je važno da znate da je nikako ne smete izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti iz razloga što listovi mogu da požute. Dobro podnosi vrućine, može se držati u prostoriji sa centralnim grejanjem, ali traži svež vazduh i orošavanje. Gajenje Adama podrazumeva i često brisanje listova vlažnom maramicom ili sunđerom. Idealna temperatura zimi je 15 stepeni, a minimalna koju biljka može izdržati je 5 stepeni. Mada je najpreporučljivije da bude na mestu gde je temepratura između 15 i 18 stepeni. Važno je da znate da tokom zime povedete računa o vlažnosti zemlje, da se ne osuši nego da bude umereno vlažna. Što se tiče zalivanja ova biljka traži dosta vode i najbolje je da je leti zalivate na svaka dva dana, a zimi dva puta nedeljno. Zemlja treba da bude vlažna, ali se ne sme zadržavati u saksiji da koren ne bi istrulio.

PRIHRANA:

-U letnjem periodu najbolje je da radite prihranu na nedelju, dve. A u zimskom je dovoljno jednom u mesec dana. Koristite đubrivo koje se rastvara u vodi.

PRESAÐIVANJE:

-Presađuje se na svake dve godine u veću saksiju, a najbolje je da se to radi u januaru ili februraru. Veoma je važno da pazite da ne dirate zemlju oko žila da ne bi oštetili koren. Ako želite u maju mesecu ga možete premestiti u vrt, ali naravno ne na direktnu sunčevu svetlost. Kada hladno vreme bude dolazilo i kada bude bilo vreme da ga vratite u kuću, obratite pažnju da sa njim ne unesete iz vrtne zemlje  inskete i crve.

RAZMNOŽAVANJE:

-Razmnožavanje Adama je moguce reznicama ili deljenjem izdanaka.

Adam ima podzemno stablo – RIZOM. Ako su prisutni pelceri jako je važno da nožem skinete pelcer i deo rizoma i onda je osigurano gajenje nove biljke. Za ožiljavanje mu treba temperatura između 20-23 stepena.

ŠTETOCINE I BOLESTI:

-Crveni pauk može napasti sa donje strane, zato je važno da listove prskamo redovno. Takođe suv vazduh i zadimljen vazduh utiče na listove, a što se tiče preventive od gljivica i insekata to se vrši prskanjem komibnovanim insekticidima I fungicidima.

Najnoviji članci

Kategorije

sr_RSСрпски језик