Afelandra

UOPŠTENO:

-Afelandra je kod nas poznata i kao biljka zebra. Potiče iz porodice Acanthaceae i ima oko 150 vrsta. Poreklom je iz Brazila. Jedina vrsta koja se može nabaviti kao sobno cveće je Aphelrand squarrosa. Životni vek je od 1-3 godine.

ODRŽAVANJE I NEGA:

-Afelandra najbolje uspeva u prostoriji gde ima svetlosti, ali joj ne prija diretkno izlaganje sunčevoj svetlosti i promaji. Takodje nije otporna na suv vazduh a najbolje napreduje na visokoj vlažnosti vaduha oko 60%. Leti podnosi temperature od 18-24 stepena. Zimi joj odgovara temperatura od 13-15 stepeni.

Kada je zalivanje u pitanju tokom rasta potrebno je zalivati dva puta nedeljno, a tokom cvetanja tri puta nedeljno. Posle cvetanja je najbolje da je držite na temperaturi od 13 stepeni i ne sme se zalivati više od jednom nedeljno ( u periodu od 4-6 nedelja ), a zatim nastaviti sa normalnim zalivanjem. Voda za zalivanje treba biti meka, bez krečnjaka, a kišnica je možda najbolja. Zimi je dovoljno da se zaliva na svakih 10 dana. Biljku treba svakodnevno orošavati ujutru i uveče.

Na ovoj biljci možete koristiti sjaj za listove jednom mesečno.

PRIHRANA:

-Prihrana se vrši na svakih 15 dana od maja do oktobra. Prihranjuje se tečnim đubrivom za cvetne biljke.

PRESAÐIVANJE:

-Biljke se presađuju svake godine na proleće u saksije koje su za broj veće. Na dno saksije stavite drenažni sloj od stiropora ili sitnog šljunka. Zemlja za presađivanje treba da bude od mešavine ilovače, treseta i peska ( odnos 2:2:1 ).

RAZMNOŽAVANJE:

-Razmnožava se reznicama bočnih izdanaka dugih 8-10 cm. Potrebno je koristiti hormone za zakorenjavanje. A reznice stavljajte u supstrat koji je sastavljen od ilovače i peska. Prvo ih zalijte i prekrijte plastičnom kesom. Jednom dnevno podižite plastičnu kesu radi provetravanja. Potrebno je da ih držite na temperaturi od 24 stepena za ožiljavanje reznica. Posle tri nedelje ih presadite u zasebnu saksiju.

BOLESTI I SAVETI:

-Gubitak listova je prouzrokovan promajom i sušom podloge ( kada dođe do toga , pomerite na drugo mesto i zalivajte kako smo naveli gore )

Smeđi vrhovi na listu znači suv vazduh ( cešće prskajte biljku )

Najnoviji članci

Kategorije

sr_RSСрпски језик