Afelandra

UOPŠTENO:

-Afelandra je kod nas poznata i kao biljka zebra. Potiče iz porodice Acanthaceae i ima oko 150 vrsta. Poreklom je iz Brazila. Jedina vrsta koja se može nabaviti kao sobno cveće je Aphelrand squarrosa. Životni vek je od 1-3 godine.

ODRŽAVANJE I NEGA:

-Afelandra najbolje uspeva u prostoriji gde ima svetlosti, ali joj ne prija diretkno izlaganje sunčevoj svetlosti i promaji. Takodje nije otporna na suv vazduh a najbolje napreduje na visokoj vlažnosti vaduha oko 60%. Leti podnosi temperature od 18-24 stepena. Zimi joj odgovara temperatura od 13-15 stepeni.

Kada je zalivanje u pitanju tokom rasta potrebno je zalivati dva puta nedeljno, a tokom cvetanja tri puta nedeljno. Posle cvetanja je najbolje da je držite na temperaturi od 13 stepeni i ne sme se zalivati više od jednom nedeljno ( u periodu od 4-6 nedelja ), a zatim nastaviti sa normalnim zalivanjem. Voda za zalivanje treba biti meka, bez krečnjaka, a kišnica je možda najbolja. Zimi je dovoljno da se zaliva na svakih 10 dana. Biljku treba svakodnevno orošavati ujutru i uveče.

Na ovoj biljci možete koristiti sjaj za listove jednom mesečno.

PRIHRANA:

-Prihrana se vrši na svakih 15 dana od maja do oktobra. Prihranjuje se tečnim đubrivom za cvetne biljke.

PRESAÐIVANJE:

-Biljke se presađuju svake godine na proleće u saksije koje su za broj veće. Na dno saksije stavite drenažni sloj od stiropora ili sitnog šljunka. Zemlja za presađivanje treba da bude od mešavine ilovače, treseta i peska ( odnos 2:2:1 ).

RAZMNOŽAVANJE:

-Razmnožava se reznicama bočnih izdanaka dugih 8-10 cm. Potrebno je koristiti hormone za zakorenjavanje. A reznice stavljajte u supstrat koji je sastavljen od ilovače i peska. Prvo ih zalijte i prekrijte plastičnom kesom. Jednom dnevno podižite plastičnu kesu radi provetravanja. Potrebno je da ih držite na temperaturi od 24 stepena za ožiljavanje reznica. Posle tri nedelje ih presadite u zasebnu saksiju.

BOLESTI I SAVETI:

-Gubitak listova je prouzrokovan promajom i sušom podloge ( kada dođe do toga , pomerite na drugo mesto i zalivajte kako smo naveli gore )

Smeđi vrhovi na listu znači suv vazduh ( cešće prskajte biljku )

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije