Afrička Ljubičica

Ljubičica je cveće iz roda Viola, a iz porodice Violaceae, raste u ponedbljima gde je umerena klima, ali neke vrste se mogu naći i daleko odatle. Po nekim izvorima ima 500 vrsta, a kod nas je najpoznatija Afrička ljubičica.

Ljubičice mogu biti višegodišnje i uglavnom su one zatupljenije, ali ima i nekih vrsta jednogodišnjih.

Mi ćemo se fokusirati na vrstu koja je kod nas najzastupljenija a to je kao što smo rekli Afrička ljubičica.

UOPŠTENO:

-Afrička ljubičica je veoma popularna sobna biljka, ali održavanje mora da bude precizno da bi opstala. Jedna od zanimljivosti je da je krajem XIX veka tadašnji guverner Nemačke u Istočnoj Africi otkrio ljubičicu, dok je bio na izletu sa budućom ženom. Zato se govori da je Afrička ljubičica simbol ljubavi i vernosti.

UZGOJ I SADNJA IZ SEMENA:

-Preporučili bi vam da za lakši uzgoj Afričke ljubičice posadite u odgovarajuću zemlju , naravno taj mix možete kupiti u cvećarama , ali možete napraviti i sami od jednake količine tresetnice , minerala i perlite . Važno je da dobro navlažite zemlju pre nego što posadite semenke . Nakon toga je bitno da ravnomerno raspodelite seme po zemlji i kada to uradite nema potrebe opet prekrivati novom zemljom . Naš savet je da vodu sipate u sprej bocu i orosite zemlju i onda pokrijete folijom . Stavite na prozor samo je važno da sunčevi zraci ne idu direktno u nju . Kada se zemlja osuši ponovite postupak , seme bi trebalo da proklija od 1-9 nedelja . Zatim mladice ljubičice treba prebaciti u odvojenu saksiju kada najveći list dostigne 1,5 cm prečnika .

ODRŽAVANJE :

-Što se tice održavanja bitno je da znate da je pravilno zalivanje važan deo nege ove biljke. Zalivanje treba da bude 2 puta nedeljno cele godine onda kada je zemlja na dodir manje vlažna, ali naravno nemojte dozvoliti da se zemlja osuši ili da bude natopljena vodoa. Voda kojom zalivate treba biti sobne temperature, po mogućnosti da odstoji 48h. Veoma je bitno da kada zalivate zemlju, da pokušate da ne dodirujete listove i cvet ljubičice zato što mogu da se pojave fleke.

Kada pričamo o osvetljenju, treba da znate da biljku ne treba izlagati direktno sunčevim zracima, ali treba da ima potrebno i ravnomerno osvetljenje. Naš savet je da ljubičicu držite na metar od prozora na južnoj strani, a dnevno bi trebalo da ima 8 sati svetlosti. Optimalna temperatura je 20 stepeni, nikako ne sme prelaziti 27 stepeni, a ne sme se spuštati ispod 15 stepeni.

RAZMNOŽAVANJE:

-Razmožavanje se odvija reznicom, tj listom. Listovi sa peteljkom se stave u vodu, a kasnije zasade u zemlju. Zasadite ih kasno u proleće, pa će za pola godine dostići veličinu za cvetanje. Može i putem semena naravno, najbolje je posejati u proleće, i potrebna je temperatura od 20 stepeni ( o ovom načinu smo vam pisali gore ).

NEKI NAŠI SAVETI:

-Biljka se ne orezuje, procvetali, požuteli i uništeni cvetovi se uklanjaju. Listove nikako ne perite vodom, vec mekom suvom četkom, a što se tiče prihranjivanja da ne zaobiđemo ni taj deo treba da znate da tečno đubrivo se daje na 20 dana u toku leta. Ako kod ljubičice listovi počnu da blede to je znak da fali đubrivo.

Nadam se da smo vam bar malo pomogli i da ćete uživati u Afričkim Ljubičicama.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije