Angloanema

UOPŠTENO:

-Agloanema je jednostavna biljka za uzgajanje u kućnim uslovima, a u prevodu znači svetleća nit. Uz malo nege postaje zanimljiv detalj za enterijer kuće. Agloanema je sobna biljka velikih zeleno/srebrnih listova.

ODRŽAVANJE I GAJENJE:

-Idealna temperatura za gajenje je između 14-18 stepeni. Otporna je na niske temperature i može da podnese do 10 stepeni, a leti joj prija do 24 stepena ako je vazduh vlažan. Važno je znati da ne podnosi jako sunce, pa je najbolje preko leta da se drži u senci. Kada pričamo o zalivanju koristi se isključivo mlaka voda, u letnjem periodu se zaliva obilnije, svakih 4-5 dana da bi zemlja bila umereno vlažna. Zimi se zaliva samo kada je zemlja sasvim suva jednom nedeljno. Agloanemu treba prskati mlakom vodom leti dva puta nedeljno, podnosi suv vazduh zimi u stanovima ali prijaju joj orošavanja.

Agloanema se sadi u vodopropusnu, hranljivu zemlju(odgovara joj tresetni supstrat ). Listove treba povremeno brisati mlakom vodom, ali nikako za sredstvom za sjaj lišća! Najbolje je prašinu obrisati mekom mokrom krpom.

U maju se Aglaonema presađuje u mešavinu zemlje sa tresetom uz malo dodatka peska i perlite u široke saksije, nikako ne smete pritiskati zemlju, ne podnosi zbijenost. Posle 2-3 godine Agloanema postaje slabija pa se preporučuje da se stare biljke iskorene na manje delove i tako razmnože.

RAZMNOŽAVANJE:

-Razmnožavanje se odvija deljenjem odraslih biljaka u proleće. Razdvojeni busevi se sade sa tresetom i peskom da se zakorene. Najlakse se razmnožava reznicama sa 3-4 listića koji se odvoje od vrhova stabiljke u toku leta pri temperaturi od 20-22 stepena. Reznice se zakorenjuju za tri nedelje, a mlade biljke se sade u supstrat sa dosta treset.

VEOMA JE VAŽNO ZNATI DA JE BILJNI SOK AGLOANEME VEOMA ŠTETAN, ČAK I OTROVAN ZATO JE NAJBOLJE DRŽATI VAN DOMAŠAJA DECE.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije