Aloe Vera

UOPŠTENO:

Aloe Vera drevna afrička biljka koja je u prošlosti bila poznata kao “eliksir dugovečnosti “,  zvog svojih hranljivih vrednosti koje ima u sebi.  Danas je najviše popularna zbog svojih lekovitih svojstava i primene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industiriji. Takođe u današnje vreme Aloe Vera se koristi za razne bolesti, opekotine, astmu, epilepsiju, psorijazu….

UZGOJ I SADNJA :

-Što se tiče uzgoja ona se može uzgajati u loncu ili saksiji, jako je bitno da znate da biljka ima jako kratak koren između 20-30 cm i trebalo bi je posaditi u pliću ali širu posudu. Najbolje bi bilo da prvo stavite u posudu za koju se odlučite red kamenja, zatim peska pa na kraju dodati zemlju. Bitno je da čevtrtina posude bude ispunjena kompostom i drenažnim materijalom. Važno je da napomenemo da saksija, lonac ili bilo koja posuda u kojoj zasadite ovu biljku na dnu trebaju da imaju rupicu iz koje će oticati voda. Idealna tempereatura je preko dana između 20 -24 stepena, a noću između 10-14. Iz razloga što Aloe Vera sadrži u sebi 95 % vode ona se nikad ne sme naći na temparaturi ispod 5 stepeni zbog opasnosti od smrzavanja. Najbolje bi bilo da je držite na južnoj strani prozora jer je upravo svetlost ta  koja je bitna i važna za veličinu biljke.

Što se tiče zalivanja odmah nakon sadnje potrebno je zaliti biljku, kasnije je dovoljno zalivanje jednom sedmično, a kada dođe zima i tokom zimskih dana je bespotrebno zalivanje više od jednom mesečno.

Da ne zaboravimo da spomenemo prihranjivanje, najbolje je da se to desi na proleće i da Aloe Veru prihranite odgovarajućim đubrivom, da bi podstakli njeno cvetanje. Pored toga ako se pojave nove biljčice potrebno je da ih presadite u drugu posudu.

RAZMNOŽAVANJE:

-Najjednostavniji način razmnožavanje je lisnim reznicima, dovoljno je da se listovi razdvoje sa delom stabiljke i da se posade. Rezultat ne treba odmah očekivati, jer je za ukorenjavanje potrebno do mesec dana.

ŽIVOTNI VEK I BERBA:

-Životni vek Aloe Vere je u proseku 12 godina. Nakon 4 godine biljka dostiže zrelost i može da se bere. Biljke se beru na svakih 6-8 nedelja tako što skinete 3-4 krajnja lista biljke. Listove je potrebno rezati pri samoj osnovi, takođe je potrebno da budete pažljivi da ne bi došlo do oštećenja spoljne kore.

NEKI RECEPTI I KORISNI SAVETI:

“Vino od Aloe Vere i meda čisti krv, uklanja štetne stvari iz organizma i pojačava otpornost istog “ – HIDEGARD von BINGEN

– Sastav:

-200 gr Aloe Vere, 100 gr listova žalfije, 100 gr korena vodopije, 100 gr šipka divlje ruže, 200 gr meda sa saćem i 0,2l crvenog vina. Prvo je potrebno da sjedinite Aloe Veru, žalfiju i koren vodopije, a potom na to da dodate šipak divlje ruže i med sa saće. Kada to uradite potrebno je sve to staviti u staklenu posudu i preliti vinom, dobro promešajte i zatvorite. Posle 7-10 dana držanja na hladnom mestu, vino procedite i počnite da konzumirate 3-4 puta na dan po veliku kašiku.

*LOSION ZA LICE

-Sastav:

-50 ml ružičine vode, 50 ml glicerina, 50 ml soka ALOE, 1-2 kašičice limunovog soka.

Stavite sve to u staklenu bočicu, lepo protresite. Laganom masažom lica losion naneti na vlažnu kožu lica, a potom isprati toplom vodom. Osim za negu lica, ovaj recept možete koristiti kod mnogih rana, osipa, opekotina…

*RECEPT ZA RAK

-Po receptu ruskog lekara Savinskog koju je ovu biljku upotrebaljvao na pametan i koristan način sprema se lek koji se koristi za borbu protiv raka

– Sastav:

300gr sveže ALOE samleti u mašini za meso ( što starija biljka to bolje ). To pomešati sa 7 dl čistog crnog vina i 500 gr Čikorije, sa 400 gr meda sa saćem i 400ml 90% apotekarskog alkohola. Staviti u tamnu posudu sa širokim grlom i čuvati na hladnom i tamnom mestu, nikako u frižideru. Nakon 7 dana može početi upotreba. Prvih 5 dana 3×1 kašikica dva sata pre jela, a narednih 5 dana 3×1 supena kašika sat vremena pre jela.

Lek po navedenoj recepturi pomaže i kod tuberkuloze, astme, čira, reume, raka…

Najnoviji članci

Kategorije

sr_RSСрпски језик