Amarilis

UOPŠTENO:

-Amaralis je lukovičasta biljka koja je poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Pripada rodu Hipeastruma, gde spada oko 800 vrsta. Ova vrsta cveta može biti sobna ali i vrtna ( gomolj se mora pred zimu ubaciti u zatvoren prostor ). Amarilis je jedna od najlepših i najtraženijih biljaka.

Simbol Amarilisa je ponos i odlučnost.

SADNJA I ODRŽAVANJE :

-Ovu biljku treba zasaditi u saksiju početkom februara. Jako je bitno da lukovica bude udaljena od ivica saksije 2-3 cm. Šljunak ide na dno, a zatim se puni zemljom ( najbolje mešavina perlite i humusa ). Polovina biljke mora biti pod zemljom, a odmah nakon sadenja potrebno je zaliti malom kolicinom vode. Da bi koren počeo da se razvija saskiju staviti na tamnije mesto, a nakon razvijanja premestiti negde gde je temeperatura oko 20 stepeni. Posle 10 dana pojavljuju se prvi izdanci dužine oko 10 cm . Prve dve nedelje nakon sadenja, biljka se ne zaliva, a posle izbijanja potrebno je zalivanje svaki drugi dan. Nakon svega toga saksija se treba pomeriti gde ima više svetlosti, a idealna temperatura je između 15 -18 stepeni. Onog trenutka kada se pojavi cvetni pupoljak treba  početi sa prihranjivanjem tečnim đubrivom za cveće. Biljka se ne treba zalivati većom količinom vode da ne bi došlo do truljenja lukovice. Do sredine avgusta dodavanje vode se smanjuje, a pocetkom jeseni se totalno obustavlja. Kada listovi sasvim požute neophodno ih je odseći na 7cm iznad gomolja i ostaviti na tamnom mestu osam nedelja. U decembru se skida gornji sloj zemlje, dodaje 2-3 cm supstrata i obilno zaliva do cvetanja.

Bitna stavka je da znate nakon cvetanja treba odseći dršku, da njena visina iznosi otprilike 10cm. Do proleća je mirovanje na toplijem mestu, i gde naravno ima dovoljno svetlosti. Kada dođe maj mesec možemo je premestiti u baštu. Jako je važno da im do leta poraste što vise lišća i da same lukovice što više porastu kako bi bile spremne za naredno cvetanje. Amarilis cveta od decembra do marta. A ako se posada u februaru može da cveta u proleće u aprilu i maju. Ukoliko se cveće gaji u kući cvetovi traju između 2-3 nedelje.

RAZMNOŽAVANJE:

-Vrši se deljenjem mladih lukovica od starih ili semenom.

Ukoliko je metoda razmnožavanje semenom nekada možemo dobiti i nove sorte. Seme se razvija u čaurama (20-60) i kada sazri one pucaju. Zato ih treba što pre posejati. Sipajte supstrat u saksije, dobro je sabijte i zalijte. Nakon toga staviti seme i prekrijte tankim slojem zemlje. Održavajte podlogu vlažnom, ali pri zalivanju obratite pažnju da seme ne izađe na površinu. Nakon 20 dana niču mlade biljčice.

U slučaju ako želite razmnožavanje tako što ćete deliti mlade lukovice, onda morate da mlade lukovice ostavite što duže uz stare od koje su izrasle, da bi ojačale. Prvo se sade u male saksije, da gornji otvor bude 7×7 cm, posle se presađuju u velike.

BOLESTI OVOG CVETA I SAVETI:

-Trebate da znate da Amarilis odbija da cveta u slučajevima slabog osvetljenja, moguća korenska bolest, zatupljenost gljivica….

Ako primetite da lišće pušta žutu boju to je verovatno zbog parazita ili prekomerne vlage u tlu. Ovo je najbolje da rešite tako što ćete obustaviti zalivanje da se lišće osuši, a kada se to desi potrebno je iseći listove. Tako ćete najbolje da uklonite štetočinu. Ako je Amaralis pogođen gljivičnom infekcijom, biljka svuda po sebi ima crvene mrlje i pruge po stablima.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije