Anturijum

UOPŠTENO:

Anturijum je takođe poznat kao flamingov cvet. Rod obuhvata oko 1000 vrsta i tropski je cvet a dolazi iz ponedblja prašuma Južne i Srednje Amerike tačnije iz Meksika, Argentine i Kariba. Jedna od zanimljivosti Anturijum po Feng Šuiju je taj da može spasiti čoveka od depresije. Smiruje um i utiče na dobro raspoloženje. Takođe Anturijum privlači i novac u kuću, ali samo pod uslovom da u toj kući žive pošteni, dobri i pristojni ljudi.

ODRŽAVANJE:

-Održavanje Anturijuma u kući podrazumeva temperaturu koja se kreće između 21-30 stepeni. Ova biljka ne može podneti temperaturu manju od 15 stepeni. Kao što smo gore napomenuli jasno je da je to tropska biljka i neophodna joj je visoka vlažnost vazduha i u slučajevima kada se gaji kao saksijsko cveće. Anturijumu odgovara  mesto sa puno sunčeve svetlosti, ali nikako se ne sme izlagati direktnim sunčevim zracima, pa je idealna polusenka ili indirektna svetlost. Što se tiče zalivanja to treba da se obavlja rano ujutru kada se zemlja potpuno osuši, leti se to radi na otprilike 3 dana. A tokom zime i hladnog perioda zaliva se na 10-12 dana. Važno je da znate da je najbolje da koristite odstajalu vodu na sobnoj temperaturi, a može i prokuvalu. Jednom nedeljno je naš savet da kompletno operete biljku, da li će to biti mlakim mlazom pod tušem ili mekom krpicom koja je natopljena vodom na vama je da odlučite. Kada su temperature visoke najbolje je da orosite listove. Zbog potrebe vlažnosti, još jedna bitna stvar je da tokom zime saksiju držite na podmetaču / tacni u kojoj će biti voda i koju treba dopunjavati kad ispari.

PRIHRANA:

-Prihrana je najbolje da se radi jednom, a najviše 2x mesečno, kada je biljka u intezivnom rastu. Isključivo koristiti đubrivo bez karbonata! Naš savet je da bi ste dobili velike i lepe cvetove da od proleća do jeseni biljku prihranjujete gnojivom.

PRESAÐIVANJE :

-Mlade biljke treba presaditi svake godine u proleće, dok se starije biljke presađuju na 2-3 godine. Na dno saksije je poželjno staviti drenažni sloj ( kamenčiće, stiropor, šljunak ). Dok raste biljka tako sa njom raste i koren, onaj deo korena koji je nadzemni poželjno je prekriti mahovinom.

RAZMNOŽAVANJE:

-Razmnožavanje se vrši ili semenom u proleće ili podelom mladih biljaka koje rastu u podnožju velike.

Ako želite preko semene, to radite na sledeći način. Seme Anturijuma se seje u isto zemljište u kome se gaji velika biljka, dok ne nikne rasad posuda se čuva u polusenci, a posle kada nikne prebacuje se na svež vazduh. Nakon toga mlade biljke izvaditi sa sve korenom i presaditi u posebnu saksiju.

Ako se ipak odlučite za opciju presađivanje podelom mladih biljaka to se vrši nakon cvetanja. Pri deljenju starije biljke treba voditi računa da svaki deo ima korenov sistem i listove. Podeljene biljke se sade u pliće ali šire posude, uz drenažni sloj na dnu i stavljaju se u toplu prostoriju gde temperatura neće biti niža od 20 stepeni. Posađene biljke treba zalivati prepodne i prihranjivati da bi cvetale iste godine.

BOLESTI ANTURIJUMA I SAVETI :

-Jedna od bolesti je napad lisnih vaši ili gljivica. U tom slučaju je najbolje korsititi Instekticid i fungicid.

Treba da znate da do pojave žutih i osušenih listova dolazi usled viška ili manjka vode, ili ako je biljka na promaji ili joj je hladno. Ako dodje do toga pomerite biljku na drugo mesto.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije