Aralija

UOPŠTENO:

Aralija je poznata i kao Fatsia Japonica, a potiče iz porodice Aralija. Poreklom je iz Japana. Može da dosegne visinu do 1,5 m. Spada među biljke brzog rasta, pa često tokom vremena postanu neprikladne kao sobne biljke.

ODRŽAVANJE I NEGA:

-Ne podnosi direktne sunčeve zrake, zato najbolje uspeva u svežim i senovitim prostorijama. Tople prostorije sa suvim vazduhom sobna Aralija ne podnosi, i zbog toga mogu da krenu da joj žute i opadaju listovi. U toku zime joj najviše prija temperatura od 8-14 stepeni. Leti se može izneti napolje, na terasu ili balkon, ali u poluhladovinu. Zimi i leti je važno da jednom nedeljno perete listove mokrim sunđerom ili krpom od prašine. Sobna Aralija je previše osetljiva na preveliku vlagu ali takođe i na suv vaduh. Leti se zaliva dva puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno. U leto i proleće joj prija orošavanje dva puta nedeljno. Što se tiče prihrane, najbolje je da se vrši u period vegetacije jednom mesečno tokom proleća ,  leti može i češće. Ako se ne prihranjuje listovi krenu da blede.

RAZMNOŽAVANJE:

-U rano proleće se razmnožava vršnim reznicama pod staklom na temperaturi od 18-21 stepena. Onda se one zakorenjuju, a mlade biljke stavljaju u saksije.

PRESAÐIVANJE:

-Što se tiče presađivanja mlade Aralije se presađuju svake godine, a starije svake 2-3 godine, što zavisi od brzine razvitka.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije