Asparagus

UOPŠTENO:

 

-Asparagus pripada porodici Asparagaceae i ima 300 vrsta. Potiče iz Južne Afrike. Ne zahteva preveliku negu, a unosi prirodnu svežinu u prostor.

 

ODRŽAVANJE I NEGA:

 

-Asparagusu ne odgovara direktno sunce, vec polusenovito ili svetlo mesto, a ako nema dovoljno svetlosti listovi će početi da žute i opadaju. Najbolje uspeva kada se gaji na mestu gde grane mogu slobodno da se šire.

Idealna temepratura je od 16-23 stepena, a zimi može podneti temperaturu od 5 stepeni. Prija mu svež vazduh, ako toga nema i u tom slučaju listovi žuti. Što se tiče zalivanja leti je najbolje zalivati mlakom odstajalom vodom svaki treći dan, kompost treba uvek biti vlažan, a podmetač saksije napunjen vodom jer će izdanci biti lepi jaki i bujni. Zimi ako temperatura nije jaka u prostoriji u kojoj se biljka nalazi onda je najbolje jednom nedeljno zalivati.

Orezivanje je potrebno kada biljka pusti tanke retke grane koje nisu baš dekorativne. U tom slučaju skratite makazama da bi ste održali željeni oblik.

 

PRESAÐIVANJE:

 

-Presađivanje se radi u proleće kada korenčići počinju da izviruju iz saksije. Pošto voli da bude skučen ne treba ga presađivati u veliku saksiju. Presađuje se u ilovastu zemlju, koja je dovoljno rastresita.

 

RAZMNOŽAVANJE:

 

-Razmnožavanje je najbolje da se radi u proleće deljenjem korena i to pažljivo da odvojite dva-tri dela. Onda kada to uradite potrebno je da ih posadite u posebne posude. Pri deljenju biljke važno je da pazite da odvojite deo korena koji sadrži bele gomolje u kojima se nalazi potrebna rezervna hrana za mlade Asparaguse.

 

BOLESTI:

 

-Ako Asparagus napadnu insketi, potrebno je da odrežete napadnute grane.

 

VAŽNA NAPOMENA:

 

-Gajenje ove biljke se ne preporučuje za kućne ljubimce, jer može biti otrovna za sitne životinje, pse i mačke.

Najnoviji članci

Kategorije

sr_RSСрпски језик