Asparagus

UOPŠTENO:

 

-Asparagus pripada porodici Asparagaceae i ima 300 vrsta. Potiče iz Južne Afrike. Ne zahteva preveliku negu, a unosi prirodnu svežinu u prostor.

 

ODRŽAVANJE I NEGA:

 

-Asparagusu ne odgovara direktno sunce, vec polusenovito ili svetlo mesto, a ako nema dovoljno svetlosti listovi će početi da žute i opadaju. Najbolje uspeva kada se gaji na mestu gde grane mogu slobodno da se šire.

Idealna temepratura je od 16-23 stepena, a zimi može podneti temperaturu od 5 stepeni. Prija mu svež vazduh, ako toga nema i u tom slučaju listovi žuti. Što se tiče zalivanja leti je najbolje zalivati mlakom odstajalom vodom svaki treći dan, kompost treba uvek biti vlažan, a podmetač saksije napunjen vodom jer će izdanci biti lepi jaki i bujni. Zimi ako temperatura nije jaka u prostoriji u kojoj se biljka nalazi onda je najbolje jednom nedeljno zalivati.

Orezivanje je potrebno kada biljka pusti tanke retke grane koje nisu baš dekorativne. U tom slučaju skratite makazama da bi ste održali željeni oblik.

 

PRESAÐIVANJE:

 

-Presađivanje se radi u proleće kada korenčići počinju da izviruju iz saksije. Pošto voli da bude skučen ne treba ga presađivati u veliku saksiju. Presađuje se u ilovastu zemlju, koja je dovoljno rastresita.

 

RAZMNOŽAVANJE:

 

-Razmnožavanje je najbolje da se radi u proleće deljenjem korena i to pažljivo da odvojite dva-tri dela. Onda kada to uradite potrebno je da ih posadite u posebne posude. Pri deljenju biljke važno je da pazite da odvojite deo korena koji sadrži bele gomolje u kojima se nalazi potrebna rezervna hrana za mlade Asparaguse.

 

BOLESTI:

 

-Ako Asparagus napadnu insketi, potrebno je da odrežete napadnute grane.

 

VAŽNA NAPOMENA:

 

-Gajenje ove biljke se ne preporučuje za kućne ljubimce, jer može biti otrovna za sitne životinje, pse i mačke.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije