Aspidistra

UOPŠTENO:

-Aspidistra potiče iz porodice Lilaceae. Ovo je sobna biljka koja je jednostavna za gajenje, a skoro je bez bilo kakvih zahteva. Potiče iz brdovitih delova Kine, a zovu je neki i sirotinjska palma jer podnosi veliku nemarnost oko nege.

ODRŽAVANJE I NEGA:

-Što se tiče ove biljke ona se može držati na svim mestima u kući, čak i onim tamnijim. Najbolje bi bilo da ne bude izložena direktnim sunčevim zracima (ako dodje do toga da listovi imaju smeđe i spržene delove to znači da ima previše direktnog sunca ). Podnosi promene temperature, ali joj najviše odgovara temperatura od 18-24 stepena. Leti se može iznositi napolje, a zimi je najbolje da bude u zatvorenoj prostoriji koja ne ide ispod 10 stepeni. Podnosi promaju, suv vazduh i prašinu. Bolje je da ima manje vlage, pošto ne podnosi veliku količinu, i listovi kreću da žute da se cepaju i krzaju. Oštećene delove je najbolje iseći makazama. Što se tiče orezivanja, orezuju se samo u delovima grana gde je zona cvetanja. U proleće je preporučljivo da odstranite tanke izboje koji su izrasli tokom zime. Krajem marta možete podrezati nerazgranate grane kako bi se formirala gušća krošnja. U jesen ova biljka odbacuje listove.

Kada je zalivanje u pitanju leti je potrebno obilno zalivanje, ali u podmetaču ne sme ostati voda jer kako smo naveli osetljiva je na vlagu. Zimi je nemojte zalivati. Listove možete povremeno da brišete mokrom krpom, ali nikako sa hemijskim dodacima, vec običnom vodom.

PRESAÐIVANJE I SADNJA:

-Za sađenje koristite mešavinu obične zemlje za cveće, vlaknastu zemlju, treset i crnice. Presađivanje uraditi tek posle 3-4 godine  tako što ćete biljku prebaciti u veću saksiju na proleće.

RAZMNOŽAVANJE:

-Aspidistra se razmnožava veoma lako deljenjem korena u kasno proleće ili početkom leta. Kada se izvadi iz zemlje, pažljivo treba da otresete zemlju, a zatim da podelite na rizome, tako da svaki rizom ima od 2 do 4 lista. Oni se sade zajedno u kompost  ali ne u prevelike saksije. Presađene biljke zalivajte oprezno dok se ne ukorene i ne naviknu na nova pravila. Što se tiče prihranjivanja koristiti gnojivo za sobne biljke na svake dve nedelje tokom perioda intezivnog rasta.

BOLESTI:

-Prevelika količina vode, pogotovo hladne možete uticati na truljenje korena

-Ako ima premalo vode dolazi do sušenja i savijanja listova

-U suvom i toplom prostoru Aspidistru napada crveni pauk koji se naseljuje uz vratnu žilu

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije