Aukuba

UOPŠTENO:

-Aukuba potiče iz porodice Garryaceae, doneta je iz Japana u Evropu krajem 18 veka. Ima skromne zahteve i lako se gaji. Može da raste napolju u bašti, ali može da se gaji kao živa ograda ( iz razloga što podnosi orezivanje ). Aukuba Japonica je vrsta koja može da se gaji i u sobnim uslovima. Aukuba je veoma pogodna za ukrašavanje terasa, balkona, hodnika.

ODRŽAVANJE I NEGA:

-Ne sme se izlagati suncu, a najviše joj odgovara hladovina ili zasenčeno mesto. Ako želimo velike lepe i bujne biljke moramo joj redovno skidati vrhove. Zalivanje se leti vrši jednom nedeljno, dok se zimi to radi jednom u dve nedelje. I najbolje je da se zaliva kišnicom ili odstajalom vodom. Preko zime bi bilo najbolje da bude u nekom svetlom podrumu, a da temepratura ne bude ispod 5 stepeni, a nikako više od 15. Njena idealna temepratura bi bila izmedje 18-20 stepeni. Prihrana se obavlja jednom mesečno u procesu vegetacije do sredine avgusta.

RAZMNOŽAVANJE:

-Razmnožavanje se odvija u avgustu i septembru tako sto se grančice ožiljavaju u čistom i vlažnom pesku pod staklom pri temperaturi od 18-20 stepeni. Ožiljene mladice se presađuju u saksije u zemlju koja se dobija mešanjem livadske zemlje šumske listače i komposta. Naredne godine mlade biljke se presađuju u normalnu zemlju za Aukubu ( mešavana podjednakih delova komposta i livadske zemlje )

BOLESTI:

-Nije podložna bolestima.

Najnoviji članci

Kategorije

sr_RSСрпски језик