Aukuba

UOPŠTENO:

-Aukuba potiče iz porodice Garryaceae, doneta je iz Japana u Evropu krajem 18 veka. Ima skromne zahteve i lako se gaji. Može da raste napolju u bašti, ali može da se gaji kao živa ograda ( iz razloga što podnosi orezivanje ). Aukuba Japonica je vrsta koja može da se gaji i u sobnim uslovima. Aukuba je veoma pogodna za ukrašavanje terasa, balkona, hodnika.

ODRŽAVANJE I NEGA:

-Ne sme se izlagati suncu, a najviše joj odgovara hladovina ili zasenčeno mesto. Ako želimo velike lepe i bujne biljke moramo joj redovno skidati vrhove. Zalivanje se leti vrši jednom nedeljno, dok se zimi to radi jednom u dve nedelje. I najbolje je da se zaliva kišnicom ili odstajalom vodom. Preko zime bi bilo najbolje da bude u nekom svetlom podrumu, a da temepratura ne bude ispod 5 stepeni, a nikako više od 15. Njena idealna temepratura bi bila izmedje 18-20 stepeni. Prihrana se obavlja jednom mesečno u procesu vegetacije do sredine avgusta.

RAZMNOŽAVANJE:

-Razmnožavanje se odvija u avgustu i septembru tako sto se grančice ožiljavaju u čistom i vlažnom pesku pod staklom pri temperaturi od 18-20 stepeni. Ožiljene mladice se presađuju u saksije u zemlju koja se dobija mešanjem livadske zemlje šumske listače i komposta. Naredne godine mlade biljke se presađuju u normalnu zemlju za Aukubu ( mešavana podjednakih delova komposta i livadske zemlje )

BOLESTI:

-Nije podložna bolestima.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije