Azaleja

UOPŠTENO :

-Azaleja pripada porodici Rododendrona koja ima 500 vrsta. Cveta preko cele zime do sredine proleća. Ova biljka je došla iz Japana i Kine, a uvreženo je mišljenje da je gotovo nemoguće održati sve pupoljke do cveta, a onome kome biljka procveta naredne godine smatra se da je neverovatan srećnik. Simbol ovog cveta je prva ljubav i vatren temperament.

ODRŽAVANJE I NEGA:

-Azaleju dobijemo ili nabavimo u pocetku cvatenje ili u punom cvatu. U slučaju ako biljka nije u punom cvatu treba je držati pored prozora u sobi što dalje od izvorne toplote. Onda kada se pupoljci otvore može se prebaciti u sobu gde se greje, ali nikako ne sme biti izložena direktnom suncu. U ovo doba počinje razvitak biljke pa je zbog toga potrebno zalivati rastvorom biljne hrane mineralne i organske. Azaleji odgovaraju svetla mesta, ali zaštićena od jakog sunca. Azaleji odgovara svetlo, sveže, hladno mesto koje nije na direktnom suncu, u blizini prozora i temperatura od 13 – 18 stepeni. Ako je u toploj prostorji sa suvim vazduhom brzo se suši, odbacuje lišće i pupoljke. Treba je zaštititi i od promaje i velikih razlika u temperaturi. Što se tiče zalivanja najbolje je svakodnevno orošavanje listova i zalivanje dva puta nedeljno. Neka voda ima što manje kreča tako da je najbolje da bude kišnica ili prokuvala voda. Tokom perioda cvetanja zalivajte svaki dan.

RAZMNOŽAVANJE I PRESAÐIVANJE:

-Svake 2-3 godine ili kada korenčići vire iz saksije. Najbolje je presađivanje u proleće. Razmnožavanje se radi ožiljavanjem reznica. U proleće se uzimaju poludrvenaste grančice i zabadaju se u četinarsku zemlju ( na dnu saksije je najbolje da bude drenaža ) pokrivaju se staklom i čuvaju se na temperaturi od 20 stepeni, u tom periodu umereno zalivajte. Ožiljene mladice se presađuju krajem leta u male saksije, a narednog proleća se presađuju uz orezivanje i formiranje krošnje. Treće presađivanje je pred zimu, kada najjaci primeri mogu cvetati.

PRIHRANA:

-Prihranjivanje se radi posle cvetanja sve do avgusta koristiti gnojilo za rodondedrone i redovno joj skidajte stare cvetove.

ČESTI PROBLEMI I BOLESTI:

-Kada se zaliva česmovačom postoji mogućnost da požute listovi iz razloga što nisu otporni na kamenac. Onda imamo cvetanje koje brzo prestaje, a uzrok toga je što je biljka u toploj prostoriji ( potrebno je samo da je prebacite na hladnije mesto ). Ako su cvetovi opušteni to je znak za alarm i trebali bi da prospete suvišnu vodu iz tacne ili ukrasne saksije.

Kada se na listovima uoče prosvetljene zone, a na naličiju paučina, Azaleju treba isprskati „akaricidom“.

Najnoviji članci

Kategorije

sr_RSСрпски језик