Azaleja

UOPŠTENO :

-Azaleja pripada porodici Rododendrona koja ima 500 vrsta. Cveta preko cele zime do sredine proleća. Ova biljka je došla iz Japana i Kine, a uvreženo je mišljenje da je gotovo nemoguće održati sve pupoljke do cveta, a onome kome biljka procveta naredne godine smatra se da je neverovatan srećnik. Simbol ovog cveta je prva ljubav i vatren temperament.

ODRŽAVANJE I NEGA:

-Azaleju dobijemo ili nabavimo u pocetku cvatenje ili u punom cvatu. U slučaju ako biljka nije u punom cvatu treba je držati pored prozora u sobi što dalje od izvorne toplote. Onda kada se pupoljci otvore može se prebaciti u sobu gde se greje, ali nikako ne sme biti izložena direktnom suncu. U ovo doba počinje razvitak biljke pa je zbog toga potrebno zalivati rastvorom biljne hrane mineralne i organske. Azaleji odgovaraju svetla mesta, ali zaštićena od jakog sunca. Azaleji odgovara svetlo, sveže, hladno mesto koje nije na direktnom suncu, u blizini prozora i temperatura od 13 – 18 stepeni. Ako je u toploj prostorji sa suvim vazduhom brzo se suši, odbacuje lišće i pupoljke. Treba je zaštititi i od promaje i velikih razlika u temperaturi. Što se tiče zalivanja najbolje je svakodnevno orošavanje listova i zalivanje dva puta nedeljno. Neka voda ima što manje kreča tako da je najbolje da bude kišnica ili prokuvala voda. Tokom perioda cvetanja zalivajte svaki dan.

RAZMNOŽAVANJE I PRESAÐIVANJE:

-Svake 2-3 godine ili kada korenčići vire iz saksije. Najbolje je presađivanje u proleće. Razmnožavanje se radi ožiljavanjem reznica. U proleće se uzimaju poludrvenaste grančice i zabadaju se u četinarsku zemlju ( na dnu saksije je najbolje da bude drenaža ) pokrivaju se staklom i čuvaju se na temperaturi od 20 stepeni, u tom periodu umereno zalivajte. Ožiljene mladice se presađuju krajem leta u male saksije, a narednog proleća se presađuju uz orezivanje i formiranje krošnje. Treće presađivanje je pred zimu, kada najjaci primeri mogu cvetati.

PRIHRANA:

-Prihranjivanje se radi posle cvetanja sve do avgusta koristiti gnojilo za rodondedrone i redovno joj skidajte stare cvetove.

ČESTI PROBLEMI I BOLESTI:

-Kada se zaliva česmovačom postoji mogućnost da požute listovi iz razloga što nisu otporni na kamenac. Onda imamo cvetanje koje brzo prestaje, a uzrok toga je što je biljka u toploj prostoriji ( potrebno je samo da je prebacite na hladnije mesto ). Ako su cvetovi opušteni to je znak za alarm i trebali bi da prospete suvišnu vodu iz tacne ili ukrasne saksije.

Kada se na listovima uoče prosvetljene zone, a na naličiju paučina, Azaleju treba isprskati “akaricidom”.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije