Božićna Zvezda

UOPŠTENO:

-Božićna Zvezda je biljka iz porodice Euphorbiaceae. Poreklom je iz Meksika. Božićna Zvezda u prirodi raste kao grm do 3m dužine, a kao  saksijsko cveće poraste na visinu od 30-45 cm i znatno je gušća. U svetu je prihvaćena kao jedna od simbola božićnog praznika. Ovo je višegodišnja biljka i zahteva dugu i specifičnu negu.

ODRŽAVANJE I NEGA:

-Ova biljka ne podnosi nagle promene temperature, iz tog razloga morate biti pažljivi kada menjate mesto Božićne zvezde. Osetljiva je na temperature ispod 10 stepeni. Idealna temperatura na kojoj raste je između 12-25 stepeni, a za vreme cvetanja treba je držati u prostoriji sa temperaturom od 15-18 stepeni.

Božićna Zvezda voli svetlost i možete je držati u blizini prozora, ali da vodite računa o promaji i da se prozor ne otvara. Što se tiče zemljišta voli dobru nađubrenu humusnu zemlju. Kako bi zemlja bila meka i rastresita pomešajte je pre sadnje sa peskom. Kada je zalivanje u pitanju vlažnost zemljišta proveravajte svaki dan i zalivajte samo kada  je zemlja potpuno suva. Najbolje bi bilo da voda prodre do tacne na kojoj stoji saksija. Voli vlagu pa bi joj prijalo da joj svakodnevno prskate zeleni deo biljke, a ne bi bilo lose da u podmetač saksije  postaviti sloj  vlažnih kamenčića.

Da bi se unapredilo cvetanje u oktobru biljku treba prekriti  neprozirnim  materijalom i držati je u tami 14 sati dnevno od podneva pa do narednog jutra i tako osam nedelja.

RAZMNOŽAVANJE:

-Lako se razmožava u junu iz pelcera. Pelcer veličine 10 cm treba potopiti u toplu vodu na 3-4 sata ( da bi se sprečilo curenje mlečnog sloja ). Odsečeni delovi se mogu ožiliti u mešavini zemlje i šljunka pod temperaturom od 21 stepen  pod folijom ili staklom. Ožiljavanje traje od 2-3 nedelje. Važno je da napomenemo da na glavnoj biljci sa koje su uzeti pelceri treba posuti mlečni sok sa pepelom od cigara ili suvim peskom. Gubitak soka utiče na ponovno cvetanje.

PRIPREMA ZA SLEDEĆU SEZONU:

-Kada Božićna Zvezda potpuno precveta i odbaci sve listove, orežite grane na dužinu od 10 cm. U aprilu je treba prebaciti u veću saksiju sa svežom nađubrenom zemljom.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije