Saveti za savršeno venčanje na otvorenom

Svi zamišljamo venčanje kao savršeni bajkoviti trenutak, događaj kojeg ćemo se sećati celog života. Ako ste se odlučili da se vaša bajka odigra na otvorenom, pre nego krenete u potragu za idelnim prostorom imajte na umu da ovakva venčanja mogu da budu koliko bajkovita, toliko i zahtevna.

Ogranizovanje venčanja na otvorenom zahteva pažljivo planiranje kako biste se i vi, i vaš verenik, ali i gosti lepo proveli. Bez brige, u ovom tekstu smo vam otkrili nekoliko korisnih saveta kada je u pitanju održavanje venčanja na otvorenom. Ovo su stvari kojih se možda niste setili da mogu da ugroze vaše savrseno vencanje:

 1. Preduhitrite vremenske nepogode
 2. Odaberite dobrog cvećara
 3. Ne dozvolite da vas bilo ko ometa
 4. Pobrinite se za ozvučenje
 5. Vodite računa o posluženju

Vremenske nepogode

Bez obzira za koju sezonu planirate venčanje, vreme je obično stavka na koju ne možete stopostotno da se oslonite da će biti na vašoj strani. Čak i na letnja venčanja može da dođe do nepredvidivih pljuskova, a prohladni povetarac tokom hladnijih večeri može biti prilično ometajući faktor.

Nažalost, ovakve stvari ne možete sprečiti da se dogode, ali ono što možete da uradite je da se pripremite za najgore.

Izaberite mesto koje vam omogućava da postavite gazebo ili pagodu da biste se zaštitili od bilo kakve potencijalne oluje, kiše ili vetra. Ovakvi zakloni od eventualno nevremena u stvari mogu da dodaju i lep rustikalan šarm ceremoniji, a izuzetno su praktični. Osim toga, pružaju vam više mogućnosti za dekorisanje – viseći cvetni aranžmani, rasveta, baloni.

Kada birate cvetne aranžmane obratite pažnju na ključne tačke venčanja, poput pozadine ceremonije, jer će to biti vidljivo na fotografijama. Trudite se da ukopite cveće koje je trenutno aktuelno, jorogovan, božur ili uvek dostupne ruže, a ideja je pregrst: 

 • cvetni svod – ova neverovatna ideja o instalaciji plafona prekrivenog cvećem zaista će impresionirati vaše goste. Pogled odozdo pravo na “nebo” cveća i lišća, oduzima dah 
 • cvetne girlande – dozajnirane su tako da se mogu kačiti da vise ili pak da se samo stave na stolove, ali dovoljno efektne da upotpune čaroliju.
 • cvetni zid – može biti odličan dodatak celokupnoj dekoraciji, ali i odlično mesto za fotografisanje sa gostima. Ova impresivna pozadina može biti u potpunosti napravljena od cveća ili od kombinacije cveća i zelenila .

Takođe, nemojte da zaboravite da iznajmite plesni podijum, u slučaju kiše ne želite da svi završite gacajući po blatu.

Ukoliko pak, temperature budu izuzetno visoke iznajmite ventilatore ili prenosne klima uređaje.

Odaberite dobrog cvećara/dekoratera 

Osobe zadužene za cvetne detalje igraju veliku ulogu u ulepšavanju prostora za vaš najvažniji dan kako biste mogli da imate bajkovito venčanje o kojem ste oduvek sanjali. Zato je važno i odabrati pravu cvećaru i dekoratera. Na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora cvećara – dekoratera:

 1. Kada posetite radnju, pogledajte oko sebe: Da li vam se sviđaju aranžmani koji su izloženi? Da li je cveće sveže? Da li je radnja čista i organizovana?
 2. Kada gledate slike prethodnih radova, tražite one sa najnovijim datumom, gledajte fotografije na kojima su obuhvaćene sve dekoracije, a ne samo jedan buket,ili svaka dekoracija ponaosob kako biste stekli sliku o celokupnom stilu.
 3. Uverite se da su spremni da saslušaju vaše ideje.Trebalo bi da se osećate prijatno sa ovom osobom, tako da ako primetite da kritikuju vaš izbor, potražite drugog. 

Vaš dekorater može da vam pomogne u mnogim odlukama koje bi treblo da donesete prilikom pripreme venčanja, a da to nije samo estetika. Ako želite da svi uživaju tog dana, morate da mislite i na druge stvari, ne samo na izgled porstora. 

Da li su neki od vaših gostiju alergični na cveće i biljke? Ne birajte cveće koje ima prejak miris, jer može da izazove alergijske reakcije kod gostiju. Prilikom odabira aranžmana dogovorite se sa cvećarom da vam predloži cvetne dokoracije od hipoalergijskog cveća, kako vaši gosti ne bi kijali tokom vašeg velikog dana.

Ako nikako ne možete da se odreknete omiljenog cveća, pokusajte sa veštačkim ili zatražite od cvećare da pronađe blago mirisni cvet koji je istog oblika i boje kao i vaš originalni izbor.

Takođe je važno da vaši aranžmani ne preovladaju u prostoru, nego da se uklope uz postojeće okruženje, pa je najbolje da izađete na teren kako bi osoba zadužena za cvetnu dekoraciju imala uvid o kakvom okruženju je reč.

Pobrinite se za ozvučenje

Kada zamišljate romantično venčanje na otvorenom, verovatno ne zamisljate i pozadinske zvukove, buku automobila, nalet vetra ili decu koja trče i vrište oko vas. Svaki pozadinski zvuk može da pokvari uživanje, zato obezbedite iznajmljivanje ozvučenja sa mikrofonima.

Ne dozvolite da vas bilo ko ometa

Verovatno jedna od najvećih briga kada je u pitanju boravak na otvorenom mogu biti insekti. Svi vole cveće i zelenilo, ali niko ne želi da se bori sa dosadnim komarcima na venčanju. Pa kako da sprečite ove štetočine da vam pokvare venčanje iz bajke? Na sreću, imate nekoliko opcija:

 • Ako želite da osigurate da svi vaši gosti mogu da uživaju u ceremoniji bez brige o tome da li će neki nepozvani bumbar ili komarac da ih napadne, možete gostima da delite ukrašene repelente za prskanje.
 • Ako želite dodatnu sigurnost, upalite sveće za svaki sto. Ne samo da će pomoći u sprečavanju dosadnih insekata, već će stvoriti i romantičniju atmosferu.
 • Prilikom biranja cvetnih aranžmana gledajte ono cveće koje može biti i repelent, poput hrizantema i lavande. Ne samo da će ulepšati mesto događaja, već ćete imati i brigu manje o bubama.
 • Budite kreativni i praktični, pa svatove okitite narukvicama od ruzmarina. Miris ruzmarina postaje intenzivniji kada se biljka protrese, zato bi narukvice bile idealne u odbrani od komaraca.
 • Kao dodatna pomoć za odbranu od insekata mogu poslužiti i male ikebane od nevena. Lako dostupno cveće, cveta od proleća do kasne jeseni. Nama veoma dekorativno,a insektima i štetočinama prilično odbojno.

Vodite računa o posluženju

Kada budete dogovarali svadbeni meni, obavezno naglasite da je venčanje na otvorenom. Budite oprezni prilikom sastavljanja jelovnika, jer na vrućini se hrana brže kvari.

 1. Smrznuti deserti poput sladoleda nisu praktični, jer će se topiti na vrućini.
 2. Izbegavajte da na otvorenom služite sireve, morsku hranu ili meso koje nije dovoljno termički obrađeno. Ukoliko se ipak odlučite za ove delikatese, oni moraju biti servirani odmah nakon pripreme i da se brzo uklone nakon ručka kako bi se izbeglo kvarenje.
 3. Mlečne proizvode poput pavlake, ako je već ima u jelima, neka količina bude svedena na minimum.
 4. Obavezno neka sve posude budu pokrivene. Ostaviti bilo koje jelo nepokriveno je otvoren poziv za bube, mrave i muve da napadnu.

Vaše venčanje je definitivno nešto čemu treba da se radujete, a nadamo se da su ovi saveti ublažili tremu kada je u pitanju planiranje vašeg velikog dana. 

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije