Kako oplemeniti unutrašnjost objekta biljkama?

Veći deo godine, a posebno u jesenjem I zimskom periodu, provodite u zatvorenom prostoru. Pojedinci čak I više, posebno oni kojima je I posao vezan za zatvoren prostor. Susret s prirodom, u tom slučaju veoma je redak, a potreba da prostor bude zeleniji, veća, vapi u Vama.

Danas, u novijoj arhitekturi, jako mnogo pažnje poklanja se trendovima ozelenjavanju eksterijera, ali jednako, možda I još vise enterijera. Brojni projekti I novosagrađena poslovna zdanja, imaju na svojim terasama, krovovima prave bašte za rekreaciju I odmor zaposlenih, koji na taj način te prostore koriste za predah od rada. Pojedine starije poslovne zgrade, koje su nekada odisale prevelikom količinom betona, danas se rekonstruiši I kao glavni element uvode eko standard ozelenjavanja svakog svog dela gde je to moguće, pa ćete se danas često susretati sa pojmom “zelene fasade”, gde se gotovo čitave fasade ozelenjavaju, a ujedno I unutrašnjost zgrada.

Što se privatnih stanova, kuća tiče, oduvek je jedan od elemenata bilo I zelenilo. Retko gde možete pronaći privatno imanje bez neke saksije zanimljivog cveća, da li u hodnicima kuća, dnevnim boravcima, sobama ili terasama, a ispred sa uredjenim cvetnjacima, medjutim, danas to kod mnogih postaje na sreću stvar prestiža i u domovima se kreiraju prave male botaničke bašte. U poslovnim prostorima, zelenilo svakako doprinosi drugačijoj atmosferi i lakšem obavljanju, jer je dokazano da pogled na biljke ima pozitivan uticaj na otklanjanje stresa i pomaže povratku energije i koncentracije, a priznaćete u mnogim delatnostima, danas kada je količina stresa prevelika, to igra jako veliku ulogu,  a istovremeno se i simbolično  šalje poruka, koliko su biljke neophodne i koliko se u budućnosti treba posvetiti više takvim stvarima.

No, da krenemo od vašeg doma. Svakako da I u njemu, želite I težite tome da imate svoj kutak za relaksaciju, odmor ili pak prostor za spavanje koji bi vas podsećao na odmor u nekoj prirodnoj oazi daleko od grada. Najbolji način da to postignete je pomoću biljaka, a zvanični podatak da je tokom ove dve godine pandemije i velikog dela vremena provedenog u stanu, tj.u zatvorenom prostoru, zabeležena rekordna prodaja sobnog cveća.

Možda ste zbog svega toga I Vi došli do sjajne ideje da vam je potreban izdvojen kutak za čitanje knjige, meditaciju, jutarnju, dnevnu I večernju relaksaciju, prostor gde biste kao u bašti, u zatvorenom,  ispijali kafe, okruženi visokim biljkama poput palmi, sakriveni od svh pogleda , gde uživate u tišini I mislima, gde je samo Vaš prostorr za relaksaciju I miran san. Dokazano je da zelena boja prija ljudskom oku, deluje opuštajuće i ublažava stres i umor. Posle napornog radnog dana, iscrpljujućih letnjih vrućina ili depresivne zimske atmosfere, povratak u zeleni dom I vreme provedeno u njemu, obnoviće vam svu potrebnu energiju I bićete naravno spremni to uvek nadogradjivati.  Zadnje dve godine su mnoge premestili iz poslovnih kancelarija u njihove domove I rad od kuće je postao svakodnevica.

Stvoriti svoj mali zeleni radni kutak I rad u umirujućem okruženju postaviti kao primaran, nije na odmet. Odabir biljaka je jednako bitan I ne samo biljaka već I saksija I posebnih dekorativnih cvetnih I drugih elemenata koji će samo pojačati efekat relaksacije I pozitivne energije Vašeg doma. Postoje I biljke koje eliminišu štetne materije u vazduhu, do onih koje eliminišu ili smanjuju recimo zračenja od računara I ostalih kućnih uređaja. Poznati su zdravstveni efekti Bambusa, Palme, Fiksusa I sličnih biljaka. Svakako da konsultovati se sa stručnjacima iz te oblasti, predstavlja itekako bitan elemnat, ako ne I presudan.Spajanjem zelene lepote I njenog korisnog efekta na Vas , Vaš dom, pa I Vaše zdravlje, stvorićete nov način života, a ujedno oplemeniti dušu I pogled I okrepiti svoje telo. Da li ste spremni otvaranjem vrata  ući u zelenu oazu svog doma? Možda je baš sada idealan trenutak za to!

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije