Pet-Friendly biljke

Da li ste primetili da mačke i psi jedu sobne biljke? Neki ljudi veruju da to čine da bi smirili nelagodu u stomaku i da im to pomaže pri varenju, ili da tako nadoknađuju neke nutritivne nedostatake. Dok drugi misle da mačke i psi ponekad jedu sobne biljke u igri jer listiće cveća doživljavaju kao igračku.

Održati sobnu biljku “u životu” pored kućnog ljubimca, ili pak kućnog ljubimca spasiti eventualnih posledica trovanja, može da deluje kao nemoguća misija. Na nama je kao odgovornim vlasnicima da osiguramo da biljke koje uzgajamo u kući budu bezbedne i netoksične za mačke i pse, i tako se poštedimo daljih briga.

Ove biljke su bezbedne i za mačke i za pse

Afrička ljubičica (Saintpaulia) jedna od najpopularnijih sobnih biljaka sa predivnim cvetovima.  Lako se održava, a zbog svoje sposobnosti da cveta i pri slabom osvetljenju pogodna je da stoji i na mestma koja su teško pristupačna vašim ljubimcima.

Orhideju mnogi smatraju komplikovanom za gajenje, ali ova prelepa biljka očarava svojim cvetom. Voli jutarnje svetlo, a zaliva se potapanjem saksije u veći sud dok ne upije dovoljnu kolicinu vode. S obzirom da je bezbedna za ljubimce, možemo bezbrižno da sačekamo njeno cvetanje i divimo joj se.

Zeleni ljiljan ili biljka pauk je sobna biljka pogodna za kućne ljubimce, a idealna za početnike u cvećarstvu. Najbolje uspeva kada nema direktnu svetlost i traži zalivanje na 3 do 4 dana. Ono što je čini atraktivnom su mini biljčice koje niču iz glavne biljke i šire se po saksiji. Međutim, dugačke, viseće stabljike mogu mamiti mačke, pa je držite visoko. Dodadna korist koju možemo da imamo je što ova biljka ima veliku sposobnost da apsorbuje toksine iz vazduha.

Kućni ili bostonski paprat ne samo da je netoksičan, već i izgleda neverovatno atraktivno u visećim korpama, koje su teško dostupne ljubimcima. Ovo je jedna od retkih sobnih biljaka za koje je najmanje verovatno da će da izazove tegobe ili stomačne grčeve, ako ih proguta vaš ljubimac.

Bambus palma je idealna ukoliko želite neko mini drvce u kući. Iako listovi ove tropske lepotice mogu mamiti vaše ljubimce na igru, nemojte brinuti, potpuno je bezbedna za njih, ali i veoma korisna za vas. Kao filter za vazduh ona eliminiše neke gasove iz vazduha i pročišćava ga.

Koristite prirodne insekticide

Izbor netoksične biljke prvi je korak u stvaranju sigurnog okruženja za kućne ljubimce. Sobne biljke gotovo se neizbežno suočavaju sa uobičajenim štetočinama poput biljnih vaši, pauka i grinja. Kada se pojave dosadni insekti, razmotrite netoksične alternative da ih se rešite.

Koristite prirodne insecticide, a neke od njih napravite i sami: 

  • Pesticid od maslačka. 300gr do 400gr cveta maslačka preliti sa 10l tople vode, nakon sat – dva procediti. Ovo će vam pomoći da se rešite biljnih vaši.
  • Pesticid od hajdučke trave. 200gr suvih listova preliti sa 10l vode, nakon 2 dana procediti i razrediti sa vodom u odnosu 1:10. Ovo je najbezbedniji način da se rešite paukova i drugih sitnih insekata koji se nakupljaju oko cveća. 
  • Pesticid od koprive. 1kg sveze koprive potopiti u 10l vode i ostaviti da odstoji, procedite nakon 24h. Ne samo što ćete se rešiti štetočina, već ćete na ovaj način i nađubriti i ojačati vašu biljku.

Ove 3 biljke nikako ne biste smeli da držite blizu ljubimaca

 U zavisnosti od vrste i količine biljke koju je ljubimac pojeo, raspon reakcija se kreće od blagih problema sa digestivnim traktom, pa sve do ozbiljnih nervnih poremećaja, otkazivanja vitalnih organa i smrti životinje. Da biste sve ovo izbegli, dobro se informišite pre nego neku biljku unesete u kuću. Ove 3 biljke izbegavajte u širokom luku:

  1. Difenbahija – Konzumacija ove biljake uzrokuje ozbiljnu iritaciju usta, jednjaka i želuca zbog nerastvorljivih kristala kalcijum-oksalata koje ova biljka stvara.

Kako prepoznati trovanje: vaš kućni ljubimac prekomerno slinavi, izbegava hranu i vodu, i generalno je loše volje. Neke životinje mogu povraćati ili u težim slučajevima da razviju otok gornjih disajnih puteva što dovodi do otežanog disanja

  1. Filadendron – gutanje i najmanje količine ove biljke je razlog za hitan poziv veterinaru. Ako ljubimac unese značajnu količinu filodendrona, dolazi do teških respiratornih i probavnih problema koji bi mogli biti fatalni.

Kako prepoznati trovanje: Povećano lučenje pljuvačke i teško gutanje. su prvi simptomi trovanja. Uz to životinja može da bude uznemirena, da cvili i kašlje.

  1. Fikus – kada se otkinu listovi fikusa, pojavljuje se mlečna tečnost koju luče listovi, a koja je otrovna.

Kako prepoznati trovanje: U kontaktu sa kožom može da izazove dermatitis, a u slučaju gutanja slinavljenje, povraćanje i loše opšte stanje.

   Uz ove savete možete stvoriti bezbednu zelenu oazu, a istovremeno i da sačuvate zdravlje svojh krznenih prijatelja. Ali ako vaš ljubimac ipak gricne neku biljku, čak i onu za koju je malo verovatno da će izazvati zdravstvene probleme, budno pazite da nema negativnih reakcija. Samo zato što biljka nije toksična, ne znači da neće izazvati bol u stomaku ako vaš ljubimac odluči da je pojede.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije