Savršeno momačko i devojačko veče

Pred Vama je možda i najvažniji dan u Vašem životu, dan koji će označiti novi ciklus i koji je zapravo početak zasnivanja sopstvene porodice i sopstvenog života sa izbornikom vašeg srca. Jedna velika promena, obaveza, ali i dan za nezaborav.

Dan Vašeg venčanja

Generacijama unazad, od samog nastanka braka, porodice su prenosile s kolena na koleno svoja iskustva deci i neretko, slušali ste o braku i lepe, ali i ružne stvari. Obaveze braka, znaju biti svakako i veliki teret, ali istovremeno i osećaj sigurnosti u životu kroz koji je ipak lakše koračati uz osobu koju volite. Snaga čiste emocije često prebrodi sve teškoće i od Vas učini jaču i sposobniju osobu. S druge strane, pomalo, brak Vas povlači u neki Vaš svet, često Vas udaljava od prijatelja i drugih članova porodice i postaje neki novi način života, ispunjen velikim obavezama, posebno kada se porodica proširi novim članovima.

Znajući sve to, znajući kolike obaveze su pred Vama, odgovornost i neizvesnosti , poželećete barem još jedan dan ostati vezani za vreme pre braka, vezani za način života do tada, vezani za prijatelje iz školskih, studentskih dana i poželećete da sa njima dan pre velike odluke, nazdravite u slavu novih okolnosti. Poželećete jedno nezaboravno veče koje će zapravo biti uvod u dan velike proslave.

Devojke će još jednom poželeti da okupe svoje najbolje prijateljice i snjima uz posebnu zabavu, razmene misljenja o samom vencanju i prisete se događaja iz prošlosti, a muškarci da u svojim pričama prošetaju godinama kada su kao slobodni uživali u pivu, utakmicama i izlascima. Naravno, sve je selektivno i relativno i zavisi od samog pojedinca, a istovremeno ne znači da ćete sa starim navikama prestati. Devojačke večeri vode poreklo iz Holandije, negde iz 16 veka u vreme početka feminističke revolucije i devojke su počele po uzoru, na do tada samo muškarce, da proslavljaju svoje, devojačko veče.

Danas, momačke i devojačke večeri održavaju se pretežno nedelju dana pre venčanja. Mladoženja i njegovi najbliži prijatelji s jedne, i mlada sa svojim prijateljicama s druge strane uglavnom prave zabavu, kada će se simbolično poslednji put pojaviti kao „slobodna“ ili „slobodan“. Organizaciju devojačkih i momačkih večeri najpre su započeli Spartanci, još  u 5. veku pre nove ere. Spartanci, koji su glasili za poznate vojnike, slavili su poslednje veče kao slobodni muškarci pred venčanje.

Proslava je bila ispunjena raskošnom gozbom, plesom i muzikom, a gosti su nazdravljali mladoženji, koji bi se tom prilikom zarekao da će bez obzira na stupanje u brak, ostati lojalan svojoj vojsci. Sada, kada posle toliko vremena pročitamo istoriju ovih događaja, shvatimo koliko se do danas u suštini simbolika nije mnogo promenila.

Za razliku od Spartanaca, Vi svakako nećete morati da se zareknete vojsci na vernost, ali svoju lojalnost podredićete partneru. Zabave su i danas ispunjene plesom i muzikom, ali i luksuzom, gozbom ili posebnom dekoracijom večeri, naravno sve u skladu sa potrebama i karakterom pojedinca. Suština je ostala nepromenjena, to je zapravo zaista proslava koja i dalje simbolizuje dane kada se zadnji put pojavljujete kao „slobodna devojka“, tj.“ slobodan muškarac“. Međutim, proslave se menjaju, prostor organizacije, dekoracija, pa i sama muzika, a zasigurno da su i fotografije, kao i način oblačenja, kao i drugi elementi, prilagođeni vremenu u kojem danas živimo. Sigurno da u 5 veku, kada je sve nastalo, budući mladenci nisu preko mobilnih telefona mogli da jedno drugom šalju istovremeno slike sa svojih pojedinačnih zabava ili da se uključe u „živ prenos“ događaja. Da li su devojačko i momačko veče simboličan oproštaj od „slobode“ ili veseli ulazak u „svet novih obaveza“, svakako tema je o kojoj mnogi razmišljaju različito, ali da je to jedan veseli i danas često praktikovani događaj, svakako. Nazdraviti bračnoj zajednici nije na odmet i to svakako treba uraditi na poseban način, uz posebnu dekoraciju, organizaciju i uz vesele prijatelje napraviti fotografiju i događaj za nezaborav!

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije