Rođendanske proslave širom Sveta

Nezaobilazne teme među ljudima su proslave, kakvog god povoda one bile. Često ćete dobiti pozivnicu od prijatelja ili poznanika da se priključite nekoj proslavi, ali da je to recimo događaj koji se ne uklapa u vašu tradiciju, veru, običaje i slično.  Rođendani su jedinstven događaj kod gotovo svih naroda u Svetu, međutim kao i svi ostali događaji, oni se takođe širom naše raznovrsne i čudesne planete, obeležavaju na različite načine. To je događaj koji je najviše odluka ili proslava koju kreira pojedinac, po svojim željama, ali kao i kod drugih događaja, neke nacionalne, geografske ili verske karakteristike, zadržale su se i u proslavama i organizaciji, pa i samoj dekoraciji rođendana.

Možda smo o proslavama rođendana najviše upoznati sa onima iz SAD-a, posebno kroz njihovu filsmku produkciju Hollywood ( sweet 16, dan punoletsva, kojim se  kod njih obeležava dan kada dobijate mogućnost dobijanja vozačke dozvole, ali i konačna sloboda za punoletnika, koji od tog dana postaje odrasla i odgovorna osoba, a obično po američkim navikama, slavljenik tog dana dobija velike, raznovrsne poklone). Setimo se pojedinih filmova kada slavljenik dobija ključeve crvenog kabrioleta…

Međutim,  naša Planeta je mnogo veća, pa se često zapitamo kako se oni recimo proslavljaju u Japanu, Maroku, Brazilu ili pak u nekoj egzotičnoj karibskoj državi. Recimo u Izraelu, kod Jevreja, samo punoletstvo i njegovoa proslava počinje sa vec 12 ili 13 godina…zanimljivo devojčice su te koje počinju sa 12 godina i ta proslava je poznata pod imenom Bat Micva, a dečaci sa 13 i ta proslava se naziva Bar Micva. Sve je prožeto verskom tradicijom i proslavom, kao i sama organizacija rođendana, koja se sprema nedeljama u svrhu učenja poštivanja jevrejskih pravila u životu, ali slave se i talenat i dostignuće pojedinca. Dakle, dok se kod jednih, punoletsvo smatra početkom odrastanja, drugi se njegovim dolaskom obrazuju u sistem i od njih se očekuje da njemu doprinose.

Slično je i kod  latino-američkih zemalja i naroda, gde devojčice već sa 15 godina se zaklinju veri i priprema im se vesela i zabava sa mnogo hrane, ali najviše plesa. I kod nas samih se karakter tih naroda odmah povezuje sa nekim razigranim i romantičnim plesnim igrama. Topla klima i topao, romantičan krajolik i podneblje. Dok nas latino amerikanci asociraju na vesele igre, s druge strane Atlantika, ali jednako tople i mentalitetom vesele i čudne, ali siromašne Afrike, možemo pronaći još čudnije i još tradicionalnije elemente proslava rođendana i punoletstva. Recimo, prednjači Etiopija, gde je punolestvo kod muškarca znak seksualne zrelosti i spremnosti  za stupanje u brak. A trenutak odricanja od detinjstva i ulazak u taj period  života, mora se obeležiti preskakanjem kastriranog bika, što predstavlja izlazak iz detinjstva.

Kao što primećujete, odrastanje, punoletvo, izlazak iz detinjstva, širom Sveta se dešavaju u različitoj životnoj dobi. Praznik za svakog. Pa tako recimo ako otputujemo do dalekog Istoka, do bogatog i čudnovatog Japana, sve se dešava još kasnije i tek sa 20 godina, mladi Japanci postaju punoletni i društveno odgovorni. Opet je sve prožeto  tradicijom, u ovom slučaju tradicionalnom nošnjom, koju mlada osoba oblaci na 20 rođendan i tim činom ulazi u Svet odraslih. I dok šetamo Svetom, vraćamo se polako kod nas.

Mi možda na rođendanima ne nosimo tradicionalne nošnje kao Japanci, oblačimo odeću koja je deo nase potrebe ili je dekoracija svega deo trenutka i materijalne imućnosti. Mi smo još uvek ta neka zlatna sredina od 18 godina, kada prelazimo u ozbiljniji period, nekako sa završetkom srednje škole, ali kao što se širom Sveta, mnogo toga menja, pitanje je šta kakve promene i nama budućnost donosi. Možda i mi dobijemo neki naš sweet 16, a možda tradicija ostane duboko u nama. Rođendan će svakako, bio on 18ti ili 70ti, ostati simbol promene, težnje ili pak simbol ljubavi. Naši fotoalbumi biće prepuni, naših različitih trenutaka, od odrastanja do starenja, od prve ljubavi, do perioda tišine u starijoj dobi. Fascinantnost života je ona prelepa slika našeg hoda ovom čudnovatom Planetom i životom, a rođendani su smene godišnjih doba u nama, u našoj unutrašnjosti i na našoj spoljašnosti.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije