Razlika u dekoraciji venčanja i svadbe

potpisivanje mladenaca - razlika između svadbe ei venčanja

Venčanje i svadba su dva često korišćena termina koja se odnose na događaje koji obeležavaju početak bračnog života. Iako se ovi pojmovi često koriste kao sinonimi, postoji suptilna razlika u njihovom značenju i načinu na koji se obeležavaju, pa samim tim i dekorišu.

Kako dekorišemo venčanje, a kako svadbu?

Venčanje se odnosi na čin sklapanja braka između dva partnera. To je suštinski trenutak kada se par zakonito spaja i obećava vernost jedno drugome. Obično je venčanje intimniji događaj koji se održava u prisustvu najbližih članova porodice i prijatelja. Osnovna svrha venčanja je formalizacija braka, a ceremonija može biti svedena i jednostavna. U ovakvim slučajevima, dekoracija obično nije preterano raskošna, već se naglasak stavlja na emotivnu i intimnu atmosferu koja odražava ličnost i stil samog para.

S druge strane, svadba je obično veći i svečaniji događaj koji se održava kako bi se proslavio skori brak. Ovo je prilika kada par poziva veći broj zvanica, uključujući rodbinu, prijatelje, kolege i poznanike, kako bi zajedno obeležili početak njihovog zajedničkog života. Svadba obično obuhvata ceremoniju venčanja, ali se nakon toga nastavlja sa svečanom proslavom koja može potrajati nekoliko sati, pa čak i ceo dan.

Upravo zbog velikog broja zvanica i svečanijeg karaktera, svadbe često imaju bogatiju i raskošniju dekoraciju. Prostor gde se održava svadbeni događaj često se ukrašava cvećem, balonima, rasvetom, tepisima, stolnjacima, i drugim dekorativnim elementima koji stvaraju impresivan ambijent. Svadba je prilika za upotrebu tematske dekoracije, kao i posebnih detalja koji odražavaju stil i ličnost para.

dekoracija svadbi i venčanja

Ideje za dekoraciju venčanja i svadbe

I venčanje i svadba obeležavaju početak zvaničnog zajedničkog života i svaka je posebna na svoj način zbog čega obe proslave imaju svoju posebnu čar i značaj. Nama u Provansa Dekoru je zadovoljstvo da vam pomognemo da svojim jedinstvenim dekorativnim stilom zajedno učinimo ove trenutke još posebnijim i nezaboravnim za vas i vaše goste.

Dekoracija venčanja

dekoracija venčanja na otvorenom - razlika u dekoraciji svadbe i venčanja

Najveći fokus dekoracije venčanja stavlja se na dekoracija stola za ceremoniju sklapanja braka. On ima ključnu ulogu u stvaranju posebne atmosfere i naglašavanju važnosti tog trenutka. Ovo je nekoliko naših ideja kako možemo dekorisati venčanje:

 • Dekoracija venčanja cvećem

Prelep centralni aranžman cveća se postavi na sredinu stola. Obično koristimo sveže cveće koja odgovaraju temi venčanja ili veštačko cveće ukoliko želite da ga sačuvate kao uspomenu. Aranžman može biti u bojama koje su u skladu sa paletom venčanja, ili koristimo belo cveće kao simbol čistoće i nevinosti.

 • Cvetni tunel

cvetni tunel - dekoracija i organizacija svadbi i venčanja

Cvetni tunel je luksuzni prelepi vid dekoracije, sastavljen od cvetnih lukova kroz koje mladenci i prolaze pre same ceremonije venčanja. Osim što izgleda prelepo na fotografijama ujedno ima i emotivni i simboličan značaj.

 • Svećnjaci i sveće

dekoracija stolova za svadbu i venčanje

Ovo je posebna dekoracija ukoliko se venčanje dešava u večernjim satima. Svećnjake sa svećama postavljamo na sto. Svećnjaci mogu biti različitih stilova, od klasičnih do modernih, i mogu se uklopiti u dekorativni stil venčanja. Plamen sveća dodaje romantični efekat i daje toplinu celokupnoj ceremoniji.

 • Trake i stolnjaci

dekoracija stolica trakicama

Stolove možemo prekriti lepim stolnjacima koji odgovaraju temi venčanja ili bojama dekoracije. Dodajte trake u kontrastnim bojama koje će istaći lepotu stola i celokupnog ambijenta, crne i zlatne trake daju dozu luksuza, a bele trake u kombinaciji sa cvećem nežnih boja učiniće venčanje prelepim intimnim činom.

 • Personalizacija venčanja

Na centralni, ali i ostale stolove za venčanje možemo dodati personalizovane elemente. S ozbirom da venčanje nema mnogo zvanica to mogu biti personalizovani tanjiri, čaše, imena gostiju ili mali poklončići. Ovi detalji će učiniti sto posebnijim i ličnijim za vas kao mladence i vaše drage goste.

 • Cvetići ili suveniri za goste

Na svako mesto možemo staviti male cvetne aranžmane ili suvenire za goste. Ovo će dodatno ulepšati vaš važan događaj i pružiti gostima lep suvenir da ponesu sa sobom kao sećanje na venčanje.

 • Rustični elementi za venčanje

dekoracija stolova

 

Ukoliko vaše venčanje ima rustičnu temu, možemo koristiti drvene elemente kao što su drveni stubovi, korpe sa cvećem ili drveni detalji kao deo dekoracije venčanja.

 • Uzglavlje kod mladenačkog stola

Uzglavlje postavljeno iznad mladenačkog stola će dodatno naglasiti mesto gde će mladenci sedeti. Ovo može biti cvetna girlanda, svetleće slovo koje označava inicijale mladenaca, ili bilo koji drugi dekorativni element koji privlači pažnju.

 • Osveženje kao deo dekoracije venčanja

Ako je venčanje na otvorenom ili u toplijim mesecima, možemo postaviti poslužavnik sa hladnim pićima, sa fantastično dekorisanim koktelima, kako bi gosti mogli da se osveže tokom ceremonije.

 

Dekoracija svadbe

Dekoracija svadbe kao velike proslave zahteva dodatnu pažnju kako bi se stvorio impozantan i raskošan ambijent koji će zadovoljiti sve zvanice i učiniti da mladenci, sećajući se ovog dana, osećaju posebnost i sreću. Svadbeni prostor se može dekorisati na niz različitih načina, a ovo su samo neke od ideja:

 • Gala dekoracija

dekoracija stolova za svadbu - razlika između svadbe i venčanja u dekoraciji

Ukoliko vaš budžet nema većih ograničenja odlučite se za temu svadbe koja će biti luksuzna i svečana. Koristićemo bogate tkanine, šljokice, zlatne ili srebrne detalje, mnoštvo cveća, kao i elegantne dekorativne elemente kako bismo stvorili efekat raskoša.

 • Cvetna arhitektura

Postavićemo prelepe cvetne aranžmane duž svih stolova. Cveće može biti u skladu sa temom i bojama venčanja, a možemo koristiti i različite visine aranžmana kako bismo dodali dimenziju i raskoš.

 • Mladenački sto

dekoracija mladenačkog stola - razlika u dekoraciji svadbe i venčanja

Osim dekoracije svih stolova poseban akcenat stavljamo na dekoraciju mladenačkog stola. Za tu namenu koristimo veće cvetne aranžmane, svetleće slova sa inicijalima mladenaca, elegantne stolnjake, svećnjake i sveće, kao i stolice sa ukrasnim detaljima.

 • Osvetljenje

Uz muziku rasveta igra ključnu ulogu u stvaranju dobre atmosfere. Razmislite o postavljanju rasvete koja se može prilagoditi kako bi se stvorila romantična atmosfera tokom ceremonije, a kasnije dinamična i vesela atmosfera za ples i zabavu.

Provansa Events – Savršena dekoracija i organizacija događaja

Javite nam se ukoliko vam je potrebna dekoracija venčanja ili svadbe. Naša kreativnost i veština u kombinovanju ovih elemenata u jedinstveni dizajn će osigurati da vaše venčanje ili svadbeni prostor budu spektakularni i da ostavi nezaboravan utisak na vas i vaše goste.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn