Kontakt

+381 63 8248844

Beograd

Omladinska 15D, Dedinje

Uredjenje velikih dvorišta

 

U vreme kada oko Vas niču desetine kvadrata, kada se gotovo svaki mali džep površine u urbanim sredinama, koristi kao potencijalni stambeni ili poslovni prostor, prava je blagodat imati dvorište, a još posebno ukoliko je u sklopu prostora u kojem živite, i još ukoliko je veliko, samo je dodatna prednost. Posebno ukoliko imate decu ili kućne ljubimce, možete od jednog njegovog dela napraviti igraonicu za njih ili jedan deo iskoristiti da napravite bazen. Dakle, to je prostor koji možete potpuno da prilagodite sebi ili pak od jednog dela da napravite mali vočnjak, ukoliko zasadite neku voćku, pa čak i povrće i slično…dakle, prostor koji će služiti Vama i Vašim potrebama i gde Vi kreirate sve.

 

Ali, da biste uživali u čarima dvorišta, trebate ga najpre srediti, a posle  voditi računa o njemu, odnosno urediti ga i redovno održavati. Kao osnova lepog dvorišta, uvek je lep travnjak, ali ukoliko imate veliko dvorište, u njemu možete napraviti sve o čemu Vam govorimo….

To je zeleni tepih Vašeg doma, po kojem možete hodati bosi, na kojem se mogu igrati Vaša deca, zeleni prekrivač koji će vam dobro doći i kada su velike vrućine i padavine, jer poznato je da okruženja u kojima je manje betonske površine, imaju poseban efekat u vreme vrućine. To je jedan od velikih razloga ozelenjavanja brojnih gradova, posebno njegovih centralnih delova koji su udaljeni od reka i izletišta. Pored travnjaka, podrazumevani  i poželjni elementi za uređenje dvorišta su različito drveće i cveće, a naravno i staze, koje mogu biti od  prirodnog materijala, koje je i vizuelno, ali i po trajnosti, kvalitetno i održivo na duži vremenski period.

 

Da bi Vaše dvorište postalo ogledalo Vaše kreativnosti, a trebalo bi biti upravo tako, da bi ličilo na zelenu oazu, a ne na neki zapušteni prostor na kojem rastu samonikle biljke i trava, koji iako se kose, daju utisak zapuštenosti i depresije. Vama možda treba kreativni tim dekoratera dvorišnog prostora i naravno želja da taj posao započnete. No, pre nego počnete s uređenjem,  trabalo bi imati na umu neke osnovne smernice kako biste kreirali prostor u skladu sa okruženjem, jer za lep dizajn možda Vam nisu potrebne skupe hortikulturne usluge, nego konkretne ideje za uređenje dvorišta i da Vam neko da savete pre nego što bilo šta posadite i uradite. Tako isplanirajte sadnju biljaka i ugradnju dodatnih elemenata, da sve bude u skladu sa Vašim objektom i da ujedno spredstavlja vizuelno i životno funkcionalnu sredinu.

Naravno, samo Vi znate svrhu Vašeg dvorišta i kako želite da koristete taj prostor. A to je osnova njegovog uređenja. Želite li možda i dodatni prostor za goste ili decu, jer danas igra na ulici predstavlja sve veći rizik.. Kao što smo rekli, posebno u doba vrućina, kao zaštita od vrućina i Sunca, ali i kao zaštita od buke, koje je u gradu sve više, a predstavlja danas jedan od najvećih problema. Ukoliko zasadite niz stubastih biljaka, stvorićete praktično zid i prirodnu zaštitu od buke, iako ćete se Vi možda odlučiti za mala stabla i ukrasno bilje. Sve je stvar koliko vašeg ukusa, toliko i prostora s kojim raspolaže Vaše dvorište i ukoliko ste vlasnik velikog dvorišta, mogućnost njegove dekoracije je veća. Izbor biljaka za njegovo uređenje je izuzetno značajno i veoma je bitno da tu potražite savet i specijalizovani tim cvetnih dekoratera, koji će Vam taj posao odraditi na najbolji mogući način. Današnji trendovi uređivanja površina zahtevaju rad na detaljima, jer upravo detalji odlučuju o konačnom efektu i funkcionalnosti. Verovatno da želite biti u tim trendovima, da je Vaš pogled iz vlastitog doma u vlastito dvorište nešto što želite pretovriti u melem za svoju dušu, posebno nakon mnogo rada, umora i pre svega radi bogatsva kojim raspolažete, a to je vlasiti veliki prostor za kojim danas mnogi čeznu. Zamislite leto u velikom dvorištu sa bazenom, ušuškanog između prelepih biljaka, dok s druge strane Vaše dete i kučni ljubimac, svako svoj prostor za igru. Prepustite se mašti, a svoje ideje stručnjacima i Vaš pogled će postati pogled u sopstvenu oazu i mir.