Kontakt

+381 63 8248844

Beograd

Omladinska 15D, Dedinje

Uredjenje prednjeg i zadnjeg dvorišta

Mnogima su uređenja dvorišta duboka tema za razmišljanje. Zima je period usporenosti, ali i period razmišljanja, šta kada prolista i kada stigne proleće. ..Nakon mnogo vremena provedenog u zatvorenom prostoru, posle duge i hladne zime, poželećete da više vremena provodite na otvorenom. Mnoge poslovne obaveze i premalo vremena, sprečiće Vas da otputujete, ali će kod mnogih pokrenuti i ideju da od svog dvorišta naprave oazu za odmor. Naravno, oni koji imaju dvorišta i tu mogućnost. U vama se probudila želja da svoj dom ušuškate u zelenu oazu u koju će i Vaši prijatelji rado dolaziti na kafu i provoditi vreme sa Vama, a ko zna, možda i u njima probuditi želju da urade isto. Imate želju da nadogradite i sredite svoje prednje i stražnje dvorište, ali i pitanje kako? Da bi sve dobilo notu iz Vaše mašte, potrebno Vam je nekoliko kvalitetnih stručnjaka, kreativnih i spremnih da Vas prostor oplemene novim sadržajima. Tu su pre svega dizajner i instalater.

Iskusni dizajner, shodno svom velikom iskustvu, je taj koji ima zadatak da odredi kako bi stvari trebale da izgledaju. U tom smislu, nadogradnja vašeg dvorišta je zapravo slična preuređenju vašeg doma – potreban vam je arhitekta, koji će vam pomoći da donesete kreativne i Vama željene odluke, a zatim izvođač radova koji će sve izgraditi u stvarnosti i instalirati. Često Vam se dešavalo da u šetnji gradom primetite objekte kojima je okućnica sređenija i istaknutija od samog objekta, pa bi katkad i siva i zapuštena fasada u takvom okruženju poprimala predivan i romantičan izgled. Divili biste se podšišanim i kreativno oblikovanim živicama, koje bi kao zelena ograda predstavljale vrata nekog objekta, predivno izvajane staze, travnjake koji izgledaju kao zeleni tepih, bujne zasade raznovrsnog cveća i neobičnih biljaka. Međutim, to baš i nije jednostavan posao, kako na prvi pogled izgleda. Da bi sve dobilo savršenu notu, ipak je potreban kreativni pogled iskusnih stručnjaka, koji će svojim iskustvom i savetima, od zamišljenog, stvoriti realno. Pažljiv i stručan odabir biljaka, odabir kamena za staze ili pak, izbor ukrasnog drveća i cveća, može stvoriti pravi mali raj na površini ispred, ali i iza vašeg doma. Naravno, velika većina najveću pažnju posvećuje prednjem delu kuće, ali u suštini, onaj stražnji deo je zapravo prostor gde bi ste trebali pronaći istinski mir, budući da je to površina udaljena od glavnih saobraćajnica i skrivena od većine pogleda prolaznika.

Veoma često ste prolazili ulicama Beograda i drugih gradova i primećivali sređene fasade sa prednje, ali zapuštene sa stražnje strane zgrade. To sve stvara vrlo derutan izgled. Jednako je i kod dvorišnih prostora. Često bismo se divili nekoj fascinantnoj fasadi, ali ulaskom u zgradu i pogledom na međudvorišni prostor, doživeli razočarenje. S toga je uređenje stražnjeg dvorišta itekako važan i jednako bitan i zahtevan proces, kao i uređenje prednjeg. Prednje dvorište će svakako ostati vizit karta vašeg doma, a stražnje, možda samo vaš skriveni deo, od tuđih pogleda, prostor samo za vaše oči i dušu i vaših posetitelja. Dešavalo vam se da lepota nečijeg doma, dvorišta i svega ispred i iza doma ostave vaš pogled u čudu? Da u vama probude ideju vašeg zamišljenog raja, a ništa po tom pitanju niste uradili? Ispred vas se pojavila slika sa putovanja, kamenih kuća pored obale koje se jedva pomaljaju iznad zelenila i lepote koja ih okružuje u njihovim dvorištima? Sve to je materijal koji možete ponuditi stručnim timovima i već sutra u proleće ući s osećajem da je vaše dvorište pored obale ili da je to mali kutak na nekoj planini, a ne izlaz na veliku saobraćajnicu bučnog i velikog grada. Dvorište tako može postati bajkoviti ulaz u dom, mesto gde provodite tople dane i istinsko mesto za svakodnevni odmor, a zimi mali tihi novogodišnji raj koji ćete okititi i ukrasiti novogodišnjom rasvetom i da tako sačeka Sunce i proleće i opet zablista u zelenom ruhu i raznobojnom cveću.