Kako oplemeniti unutrašnjost objekta biljkama?

Veći deo godine, a posebno u jesenjem I zimskom periodu, provodite u zatvorenom prostoru. Pojedinci čak I više, posebno oni kojima je I posao vezan za zatvoren prostor. Susret s prirodom, u tom slučaju veoma je redak, a potreba da prostor bude zeleniji, veća, vapi u Vama.

Danas, u novijoj arhitekturi, jako mnogo pažnje poklanja se trendovima ozelenjavanju eksterijera, ali jednako, možda I još vise enterijera. Brojni projekti I novosagrađena poslovna zdanja, imaju na svojim terasama, krovovima prave bašte za rekreaciju I odmor zaposlenih, koji na taj način te prostore koriste za predah od rada. Pojedine starije poslovne zgrade, koje su nekada odisale prevelikom količinom betona, danas se rekonstruiši I kao glavni element uvode eko standard ozelenjavanja svakog svog dela gde je to moguće, pa ćete se danas često susretati sa pojmom “zelene fasade”, gde se gotovo čitave fasade ozelenjavaju, a ujedno I unutrašnjost zgrada.

Što se privatnih stanova, kuća tiče, oduvek je jedan od elemenata bilo I zelenilo. Retko gde možete pronaći privatno imanje bez neke saksije zanimljivog cveća, da li u hodnicima kuća, dnevnim boravcima, sobama ili terasama, a ispred sa uredjenim cvetnjacima, medjutim, danas to kod mnogih postaje na sreću stvar prestiža i u domovima se kreiraju prave male botaničke bašte. U poslovnim prostorima, zelenilo svakako doprinosi drugačijoj atmosferi i lakšem obavljanju, jer je dokazano da pogled na biljke ima pozitivan uticaj na otklanjanje stresa i pomaže povratku energije i koncentracije, a priznaćete u mnogim delatnostima, danas kada je količina stresa prevelika, to igra jako veliku ulogu,  a istovremeno se i simbolično  šalje poruka, koliko su biljke neophodne i koliko se u budućnosti treba posvetiti više takvim stvarima.

No, da krenemo od vašeg doma. Svakako da I u njemu, želite I težite tome da imate svoj kutak za relaksaciju, odmor ili pak prostor za spavanje koji bi vas podsećao na odmor u nekoj prirodnoj oazi daleko od grada. Najbolji način da to postignete je pomoću biljaka, a zvanični podatak da je tokom ove dve godine pandemije i velikog dela vremena provedenog u stanu, tj.u zatvorenom prostoru, zabeležena rekordna prodaja sobnog cveća.

Možda ste zbog svega toga I Vi došli do sjajne ideje da vam je potreban izdvojen kutak za čitanje knjige, meditaciju, jutarnju, dnevnu I večernju relaksaciju, prostor gde biste kao u bašti, u zatvorenom,  ispijali kafe, okruženi visokim biljkama poput palmi, sakriveni od svh pogleda , gde uživate u tišini I mislima, gde je samo Vaš prostorr za relaksaciju I miran san. Dokazano je da zelena boja prija ljudskom oku, deluje opuštajuće i ublažava stres i umor. Posle napornog radnog dana, iscrpljujućih letnjih vrućina ili depresivne zimske atmosfere, povratak u zeleni dom I vreme provedeno u njemu, obnoviće vam svu potrebnu energiju I bićete naravno spremni to uvek nadogradjivati.  Zadnje dve godine su mnoge premestili iz poslovnih kancelarija u njihove domove I rad od kuće je postao svakodnevica.

Stvoriti svoj mali zeleni radni kutak I rad u umirujućem okruženju postaviti kao primaran, nije na odmet. Odabir biljaka je jednako bitan I ne samo biljaka već I saksija I posebnih dekorativnih cvetnih I drugih elemenata koji će samo pojačati efekat relaksacije I pozitivne energije Vašeg doma. Postoje I biljke koje eliminišu štetne materije u vazduhu, do onih koje eliminišu ili smanjuju recimo zračenja od računara I ostalih kućnih uređaja. Poznati su zdravstveni efekti Bambusa, Palme, Fiksusa I sličnih biljaka. Svakako da konsultovati se sa stručnjacima iz te oblasti, predstavlja itekako bitan elemnat, ako ne I presudan.Spajanjem zelene lepote I njenog korisnog efekta na Vas , Vaš dom, pa I Vaše zdravlje, stvorićete nov način života, a ujedno oplemeniti dušu I pogled I okrepiti svoje telo. Da li ste spremni otvaranjem vrata  ući u zelenu oazu svog doma? Možda je baš sada idealan trenutak za to!

Facebook
Twitter
LinkedIn