Vaše venčanje iz snova

Gledate divan, romantičan film.

Ispred vas zaljubljeni par i trenutak kada jedno drugom govore da.. U vašoj glavi, mašta, želja i nada da se vama to događa. Jednako romantično, uzbudljivo i nestvarno. Mnogi  bi rekli, baš filmski… i da, taj film  iznenada postaje vaša stvarnost i došao je trenutak kada je neko Vama drag odlučio zatražiti Vaše sudbonosno da. Došao je trenutak koji ćete pamtiti čitavog života, a koji se može nazvati krunom vašeg emotivnog vezivanja za neku osobu. Radost i iznenađenje u tom trenutku, uzlupali su vam srce, ali i probudili  bujnu maštu dana kada budete rekli  i vi to sudbonosno DA, kada budete stajali ispred osobe svog života i ne budete primećivali nikog oko sebe, koliko god ih bilo, kad je poljubite i pred matičarem i u Crkvi pred Bogom položite zakletvu na koje je vaša duša toliko čekala. Sve to sa sobom nosi dan venčanja, dan kada želite da zaokružite životnu priču vaše emocije i da uđete u novi ciklus, ciklus stvaranja svoje porodice.

Venčanje samo po sebi nije običan dan i kao i sve, menjao je svoje oblike kroz istoriju. Od običaja, organizacije, samih nošnji, dekoracije, pozivnica, do različitosti u svim elementima, čak i u poklonima, svadbenoj trpezi, pa na dalje, kako u Srbiji, Beogradu, tako i u celom Svetu.  I naravno, od kraja do kraja, nosio je svoje različitosti. Svako vreme je sa sobom nešto novo dodalo, a nešto staro oduzimalo. Nešto iz naše tradicije, a i nešto iz drugih zemalja Sveta pridodavalo. Naravno, pomisao na venčanje kod žene stvoriće sliku o venčanici iz snova ili onaj trenutak razmene prstenja na ruci, do putovanja, koje bi značilo i malo skrivenog raja, posle svega . Svaki deo venčanja od veridbe do medenog meseca ima svoju bogatu istoriju. Kulturološki koreni, nasleđa i religiozna verovanja su oblikovala brak tokom istorije i uticala na sam izgled venčanja.

U Srbiji, svadbeni običaji tj.venčanja, razlikuju se od kraja do kraja. Na venčanje je najčešće pozivao momak koji je pripadao mladoženjinom ili mladinom rodu, koji je sa sobom nosio okićenu bukliju i u kojoj se nalaze vino ili rakija. Od domačina koji poziva, očekuje se da se prekrsti , otpije malo iz buklije i da kaže : „ Bože da su mladenci živi i zdravi, da ih prate sreća i ljubav, da ih ove godine venčamo, a sledeće krstimo ….a dominanta izreka je :

“Nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno, nešto plavo…a tu je srebrni novčić u njenoj cipeli…”. Ova izreka za dobru sreću, često utiče i na samu organizaciju venčanja. Mlade danas često objedinjuju detalje te izreke na venčanjima.”Nešto staro” simboliše vezu sa mladinom porodicom u prošlosti. Porodično nasleđe, kao što je komad zlatnog nakita, biseri… ”Nešto novo” predstavlja dobru sreću i uspeh u mladinom novom životu. Mlada može nositi nisku bisera . ”Nešto pozajmljeno” simboliše ljubav i podršku porodice i prijatelja u teškim vremenima. ”Nešto plavo” simboliše vernost i lojalnost. Mlade obično biraju plavu podvezicu ili traku…izreke, običaji i istorija.

Možda vam nisu bitni, možda sve bude potpuno drugačije. Možda baš vaš izbor,  vaša organizacija,  kako venčanje treba da izgleda, bude neka nova tradicija ili nešto što će preneti neke nove generacije, a baš vi, biti tvorac te ideje…I tako, došao je taj dan. Pred goste, matičara i pred Sveštenika izlazite nasmejani, u filmu u kojem ste danas vi glavna uloga. Gledate u Svet i koračate ispred svih. U svojoj sreći, pored svog saputnika , u svom nezaboravnom, romantičnom filmu.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije