Tradicija venčanja u Beogradu

Zajednica dvoje ljudi, ulazak u brak i početak stvaranja porodice,  jedna su od najstarijih i najvažnijih običaja, kako kod nas, tako i u celom Svetu, a sam brak smatra se i jednom od Svetih Tajni. Zato su običaji za svadbu sastavni deo svečanosti, a menjali su se u Beogradu kroz istoriju,  dok su se neki od njih zadržali nepromenjeni  i do danas. Savremeno sklapanje braka, njegova organizacija, preuzelo je mnoštvo tih običaja, a mnogi su nastajali kako bi se odagnali loša sreća i maleri. Danas se u Beogradu stavlja znatno veći akcenat na to kakva će biti sala za svadbu ,kakvu će venčanicu mlada obući, dok je nekada sve to bila stvar simbolike. Sami svadbeni običaji minulih vremena  opisuju i tadašnje društvo i porodice tog vremena –bio je izražen patrijarhat, muž kao glava i stub porodice, dok je ženu posmatrana kao domaćica i buduća majka..

Današnje venčanje podrazumeva crkveno i opštinsko sklapanje braka, dok su u prošlosti važila nešto drugačija pravila. Pre svega, brak se sklapao u Crkvi, a pre nego što dođe do ovog čina bilo je neophodno da mladoženja traži ruku devojke koju želi da oženi. Ovaj običaj se na pojedinim mestima i dalje simbolično praktikuje. Danas se pozivnice za svadbu pripremaju mesecima unapred, svadbena dekoracija, pa čak i cvetni aranžmani, tj.cvetići za vencanja, bidermajeri, a potrebno je da budu reprezentativni i elegantni, kako bi na najbolji način predstavili taj jedinstven i za mnoge nezaboravan događaj koji sledi. Nekada je situacija bila potpuno drugačija.

Tradicionalni običaji za svadbu nalagali su da svatove zove mladoženjin otac ili mladin rođak, tako što im je donosio bukliju – tradicionalnu čuturu sa rakijom. Ukoliko svat otpije rakiju iz buklije znači da će biti gost na svadbi. Znate kako danas svatovi na čelu sa mladoženjom idu po mladu? Ovaj običaj datira od davnina, s tim što je nekada put do mlade bio otežan različitim “preprekama”, jedna od njih bila je i pucanje u jabuku. Danas je dekoracija sale za svadbu izuzetno važan segment ove proslave, a ovde dekoracija i organizacija venčanja,  igraju glavnu ulogu. U neka druga vremena  i taj deo venčanja bio je prožet  simbolikom . U složnim domaćinstvima i danas važi da roditelji kupuju poklone izabranici ili izabraniku svog deteta, međutim nekada je ovaj svadbeni običaj izgledao sasvim drugačije. Posle verdibe budići svekar i svekrva kupovali su mladi zlatnu ogrlicu i svečano je darovali. Mladoženja je svoj poklon dobijao na dan svadbe u vidu zlatnika. Danas, venčanja predstavljaju i prilagođavaju se vremenu u kojem živimo. Njihova organizacija, izgled i realizacija, svakako je i stvar samog pojedinca ili karaktera porodice. U budućnosti, svakako da će venčanje ostati jedan od najvažnij događaja naših života, mnogo toga će se promeniti, ali i najverovatnije, mnogo će se deo tradicije negovati i čuvati.

Najnoviji članci

Intimna večanja

Glamourozna dekoracija, maestralni cvetni aranžmani, udaljenost od gradske vreve, pažljivo smišljeni detalji..Danas se to sve

SRPSKI GOOGLE?

Kada pročitate naslov, pomislite na Google za koji zna ceo svet. Na postoji činjenica o

Kategorije