• English
    • Serbian

Aralija

UOPŠTENO:

-Aralija je poznata i kao Fatsia Japonica, a potiče iz porodice Aralija. Poreklom je iz Japana. Može da dosegne visinu do 1,5 m. Spada među biljke brzog rasta, pa često tokom vremena postanu neprikladne kao sobne biljke.

ODRŽAVANJE I NEGA:

-Ne podnosi direktne sunčeve zrake, zato najbolje uspeva u svežim i senovitim prostorijama. Tople prostorije sa suvim vazduhom sobna Aralija ne podnosi, i zbog toga mogu da krenu da joj žute i opadaju listovi. U toku zime joj najviše prija temperatura od 8-14 stepeni. Leti se može izneti napolje, na terasu ili balkon, ali u poluhladovinu. Zimi i leti je važno da jednom nedeljno perete listove mokrim sunđerom ili krpom od prašine. Sobna Aralija je previše osetljiva na preveliku vlagu ali takođe i na suv vaduh. Leti se zaliva dva puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno. U leto i proleće joj prija orošavanje dva puta nedeljno. Što se tiče prihrane, najbolje je da se vrši u period vegetacije jednom mesečno tokom proleća ,  leti može i češće. Ako se ne prihranjuje listovi krenu da blede.

RAZMNOŽAVANJE:

-U rano proleće se razmnožava vršnim reznicama pod staklom na temperaturi od 18-21 stepena. Onda se one zakorenjuju, a mlade biljke stavljaju u saksije.

PRESAÐIVANJE:

-Što se tiče presađivanja mlade Aralije se presađuju svake godine, a starije svake 2-3 godine, što zavisi od brzine razvitka.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


101 Ruža

Večna Ruža

Luksuzni aranžmani

Da li ste sigurni da želite da nas napustite?

Pogledajte i ove proizvode!

Da li Vam treba pomoć? Unesite svoje podatke i naši eksperti će vas pozvati u roku od 60 minuta.